Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  39,129 članova

  Spajanje porodice - da li imamo pravo predati dokumenta iz Norveske?

  +1 glas
  Zanima me da li moj slucaj ima pravo na predavanje papira za spajanje porodice direktno odavde iz Norveske, ili to mora suprug(a) u ambasadi?

  Konkretno, imam radnu dozvolu na godinu dana kao skilled worker, zvao sam ambasadu i oni su mi rekli da pogledam na UDI sajtu, ali nisam uspeo da nadjem odgovor konkretno za moj slucaj?
  pitano Jun 30, 2012 od dakipro (28,610 poena)
  izmenjeno Jun 30, 2012 od dakipro

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  2 Odgovora

  +2 glasa
  Kao neko ko je skoro prosao kroz svu tu proceduru, mislim da mogu dati najatacniji odgovor. Spajanje porodice sam zavrsio u martu i aprilu mesecu, u Rogalandu.
  Naime, ja sam tada imao takdje radnu i boravisnu dozvolu na godinu dana, kao skiled worker. Sa devojkom sam bio u vezi dve godine, ali nismo bili vencani. PO njenom dolasku u Norvesku, prvo smo trazili odobrenje za vencanje, to se zavrsava u folkeregisteret-u, dobijete dva formulara, jedan za vas, drugi za buduceg bracnog druga, i jos dva, po jedan za svakog svedoka na vencanju. Popunjene obrasce predajete nazad, a oni ih salju u Bergen na procenu. Ne pitajte me sta oni tu procenjuju, zaista mi nije jasno, pisu se samo osnovni podaci. Odgovor stize iz Bergena direktno na kucnu adresu, u nasem slucaju je to stiglo za nekoliko dana, kao odobreno vencanje.
  Sa odobrenjem i licnim dokumentima se onda odlazi u opstinu ili u crkvu, i zakazuje se samo vencanje. Nema nikakvih taksi, uslova, samo prilozite dokumenta, i izaberete termin. Na vencanju dolazite vi, bracni drug, i dva svedoka koja su popunila formulare. Ostali (gosti) su stvar vaseg izbora, ali ovo cetvoro je obavezno. :-)
  Procedura je kratka i sazeta, sa izuzetno lepim uvodnim tekstom. Takodje birate da li zelite tekst na engleskom ili na norveskom. Posle zavrsene ceremonije, dobijate potvrdu da ste vencani, a zvanicni vencani list stize postom kroz nekoliko dana. Posle toga mozete traziti i zakazati termin za predaju papira za spajanje porodice preko UDI-jevog sajta, i u sustini to je to.
  Po zavrsenoj obradi dokumenata, bracnom drugu stize radna i boravisna dozvola na onaj period na koji vi kao njen garant u norveskoj imate dozvole. Produzavate ih dalje zajedno, sva pravila koja vaze za vas, vaze i za bracnog druga sto se tice papirologije.
  Dakle, moguce je spojiti porodicu i iz Norveske, u nasem slucaju bez nekih vecin problema.
  Jos jedna vazna stvar, ako kao i mi planirate vencanje u Norveskoj, OBAVEZNO je priloziti medjunarodni izvod iz maticne knjige rodjenih (uzima se u opstini prebivalista u Srbiji, zuti obrazac koji nije potrebno prevoditi niti overavati, jer je vec preveden), i potrebna vam je potvrda za oboje da niste vencani, ili da ukoliko ste bili u braku, vise niste. Uzima se kod maticara opstine u kojoj zivite, prevodi se i overava apostilom.
  Ukratko, to bi bilo to. Ako nesto nije jasno, ocekujem pitanje.
  POZDRAV
  odgovoreno Jul 12, 2012 od Medicman (1,610 poena)
  Medicman,  ja uskoro treba da se vencam sa verenikom koji ima radnu dozvolu...  i sve si lepo detaljno objasnio,ali imamo jedno pod-pitanje. Da li je tvoja zena morala da menja pasos pre nego sto ste podneli dokumenta za spajanje porodice? Planiram da promenim prezime,pa ne znam da li ce to predstavljati problem. Kako ste vi prosli?  Hvala unapred
  Moj najtopliji prijateljski savet: NE MENJAJ PREZIME.
  Pre svega, ovde ce vas maticar samo vencati, a eventualnu promenu prezimena cete morati samo da odradite, cak vas nece ni pitati na samom vencanju nista o tome. Tako je to ovde. Oni vas vencaju, a prezimena sami regulisete u folkeregistru.
  Ali biste time navukli mnogo velike probleme. Naime, ako hoces da menjas prezime, moras da se vratis u Srbiju, da prevedes norveski vencani list, pa u maticnoj sluzbi da prijavis vencanje i promenis prezime. Onda sledi izdavanje novih dokumenata, i pasosa, povratak u No, pa i ovde sredjivanje jer ti u vencanom listu stoji devojacko prezime, pa moras dokumentima iz Srbije da dokazes promenu prezimena zbog vencanja, jer ti u tom trenutku imas drugo ime od onog kog ti stoji u vencanom listu.
  U sustini, ogromne peripetije, a norvezanima ce biti cudno sto ste se vencali, pa ti odmah otisla nazad u Srbiju.
  U sustini, moja supruga nije menjala prezime, zbog te ogromne zajebancije sa dokumentima, a norvezani od toga mogu da naprave filozofiju.
  Dalje, ako ti recimo imas neku autorizaciju ili licencu u No, posle promene prezimena moras nju da proglasis nevazecom, pa da trazis novu, jer ti se ne poklapa ime iz nje i sa legitimacije.
  Kazem jos jednom, moj projateljski savet je da ne menjas prezime, zavrsite sad papire, skrasite se, a to ostavite za kasnije.
  Mi smo bar tako uradili zbog silnih procedura i peripetija...
  Hvala ti jos jednom :) poz
  Pozdrav! Interesuje me da li si stavio apostil na oba dokumenta? I na međunarodni izvod iz knjige rođenih i na uverenje? Pitam jer sam danas bila u sudu i zena mi je rekla sto to radi tamo da na oba dokumenta treba apostil... A to nije ni malo jeftino,znaš i sam... A ako sam tebe dobro razumela ti si stavio samo na uverenje, je l' tako?
  Unapred hvala na odgovoru!!!
  Anda88, 1oo % ti apostil ide samo na uverenje o slobodnom bracnom statusu, a na medjunarodni izvod ti ne treba.
  E hvala puno!!!
  0 glasa
  Pozdrav,

  Na UDI.no sajtu postoji upitnik po kome mozes da vidis da li tvoj konkretni slucaj ima pravo na predaju papira direktno iz norveske, ili to moras da uradis u ambasadi u tvojoj zemlji. Direktan link za engleski upitnik je ovde

  http://www.udi.no/Norwegian-Directorate-of-Immigration/Central-topics/Family-immigration/How-do-I-apply-for-family-immigration/who_can_apply_for_family_immigration_from_Norway/o/

  za slucaj da su izmenili link, klikni levo u navigaciji na Family, onda dole na topic " Guide: Who can apply for family immigration from Norway?" pa onda na "Go through to the questions to see if you qualify to apply from Norway"
  odgovoreno Jun 30, 2012 od dakipro (28,610 poena)