Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
  • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

    628 pitanja

    579 odgovora

    391 komentara

    35,841 članova

    Kako do radne i boravisne dozvole i sta u njoj pise za nas van EU?

    +1 glas
    pitano Jul 2, 2012 od Mirjana Savicic (10,540 poena)

    Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

    1 Odgovor

    +1 glas
    Ukoliko dolazite iz zemlje koja nije clanica EU,a zelite da dobijete radnu i boravisnu dozvolu u Norveskoj morate da spojite svoje obrazovanje sa poslom koji radite u Norveskoj.Dakle,inzenjer mora da radi taj posao,ne moze da radi neku drugu vrstu posla.U zdravstu je zahtev da se ima 80% stilling,jer je norvesko zdravstvo podeljeno na procentualne polozaje,i svi procenti su zastupljeni.Minimalan ugovor koji morate imati da biste dobili radnu i boravisnu dozvolu je na 3 meseca i ta dozvola vam se zove midlertidlig arbeids-og oppholdstillatelse.Ona traje koliko vam traje i ugovor,ako je to 3 meseca,onda je dozvola na 3 meseca.Ugovore od po 3 meseca mozete imati 3 puta,tj.toliko isto puta je mozete produziti i nakon tog po norveskom zakonu mora vam poslodavac dati ugovor na minimum 6 meseci.Dakle,vi ste nosilac dozvole,vi ste se zaposlili u Norveskoj i dobili je.U pisanom tekstu o opisu dozvole kaze se izmedju ostalog sledece:Imate obavezu da obavestite poresku upravu o preseljenju i za to imate 7 dana.Po zakonu od 5.avg 1994.god u obavezi ste da uradite tuberkulozni test koji je besplatan.Pise vam tacno vazenje dozvole od kog datuma do kog datuma.Stoji vam koji posao mozete da obavljate/to je samo onaj posao koji vam stoji u opisu ugovora o radu i za koji ste predali diplomu.PIse vam da NEMATE pravo da radite neki drugi posao i da vam plata ne sme biti manja tj.niza od zakonom propisane za posao koji cete obavljati.Morate raditi za jednog poslodavca,imate pravo na putovanja u okviru Norveske kao i izvan nje u periodu dok vam dozvola traje,imate pravo na spajanje porodice kao i na trazenje trajne stalne dozvole nakon 3 godine boravka.Dozvola se moze produziti ali morate podneti zahtev za njeno produzenje mesec dana pre isteka aktuelne dozvole i moguce je produziti samo pod istim uslovima ugovora o radu.
    Bitna napomena:Ukoliko ste izgubili posao iz bilo kog razloga a dozvolu imate na period od recimo 1 godinu jer vam je taj prethodni ugovor toliko trajao,vi mozete ostati u zemlji i raziti drugi posao pod uslovom da vam je dozvola vazeca.Tj.Imate ugovor na 1 godinu i takav posao,medjutim izgubite ga nakon 6 meseci.Vi ne morate da napustate zemlju,mozete ostati tih preostalih 6 meseci i traziti posao jer vam je dozvola vazeca i dalje.
    U obavezi ste da idete i na casove norveskog u trajanju od 250 casova ili da polazete adekvatne ispite.Imate i obavezu za sammfunnskunnskap nastavu u trajanju od 50 casova.Osobe preko 55 godina starosti nisu u obavezi da ispune ovaj zahtev.Svi ispod navedene starosne granice jesu u obavezi.
    Izvesni zakonski prekrsaji mogu vas dovesti u situaciju da morate da napustite zemlju i da dobijete zabranu ulaska u istu.
    Taj tekst stoji za nas koji smo izvan EU,u slucaju kada NIJE u pitanju SEZONSKA DOZVOLA!Dakle ovo je oanj tip dozvole koji ti daje najvisa prava i onaj tip dozvole koji svi zelimo.
    Produzenje dozvole-na papiru pise isti tekst samo je naslov promenjen u VEDTAK OM FORNYET MIDLERTIDLIG OPPHOLDSTILLATELSE FOR BORGER AV-pa se napise zemlja...ali tekst je isti.
    Dokumenta se predaju u policiji u delu utledningskontor.Potrebno je pratiti UDI-jev portal na netu i pratiti sve eventualne promene oko dokumenata za predaju kako bi se dozvola dobila.
    Taksa za obradu dozvole je 3000 kruna i to za ovaj tip dozvole koji je gore opisan.Ovo nije vazece za spajanje porodice.Spajanje porodice je jedan poseban i odvojen proces.
    odgovoreno Jul 2, 2012 od Mirjana Savicic (10,540 poena)