Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  39,129 članova

  Da li drzavljani Hrvatske imaju pravo na rad u Norveskoj, bez povezivanja diplome sa poslom?

  0 glasa
  Pitam za primer Hrvatske, jer je ona tek usla u EU, pa bi i u nasem slucaju (ulasku Srbije u EU) predpostavljam vazilo isto pravilo za koju godinu kad i mi udjemo. Znaci ako drzavljanin Hrvatske nadje poslodavca u Norveskoj koji bi hteo da ga zaposli, a nema diplomu za taj posao, da li ima pravo da se na to radno mesto i zaposli ili nema (recimo u gradjevini, bez diplome zidara), ili mora da ceka 7 godina. Mozete reci i kakva prava imaju rumuni i bugari po tom pitanju (i kakva su imali kada su se tek prikljucili EU).
  pitano Jul 16, 2013 od koni (240 poena)

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  2 Odgovora

  0 glasa
  Cek,cek...Dakle da napisemo sto preciznije.
  Hrvatska je u EU ali status njen zvanicno je i dalje nepromenjen jer nije potpisala EØS ugovor i tu ima jos da ispuni neke zahteve ili da prodje procedura sa dokumentacijom.Zvanicna stranica na netu UDI kaze da dok se to ne dogodi status je i dalje isti tj.kao da nije u EU sto se Norvezana tice,dakle mora spajati diplomu i posao.
  Citat originalan na norveskom skinut sa sajta UDI-a glasi ovako:

  Inntil slik godkjenning foreligger, skal adgangen til arbeidsmarkedet for arbeidstakere fra Kroatia behandles etter regelverket som gjelder for tredjelandsborgere. Kroatiske borgere må derfor levere søknad om oppholdstillatelse før de kan ta arbeid i Norge .

  E sada,kada se sve to zavrsi i potpise se ugovor EØS verovatno ce im dati ono isto sto su imali Rumuni i Bugari to jest,obrazovanje i vozacka dozvola priznati a moraju spajati diplomu i posao i traziti radno boravisnu dozvolu s tim da nece morati da placaju taksu za nju koja trenutno iznosi nesto malo ispod 400 evra.Taj status traje 2+3+2 godine dakle moze biti 2 godine pa ako nisu zadovoljni produze na jos 3 sto mu dodje 5 ili na kraju 7 godina.To je neki ocekivani scenario.Tesko se moze verovati da ce Norveska dati puno clanstvo EU bez trazenja dozvole ali sada je leto i nema nikakvih akcija i zasedanja Vlade tako da sve sto ce se desavati ce biti od jeseni...
  Ljudi iz EU imaju pravo da traze stalnu boravisnu dozvolu nakon 5 godina mi van EU nakon 3 godine,dok je za drzavljanstvo potrebno 7 godina i za njih i za nas.
  Konacan odgovor: Za sada sto se Norveske tice iako su usli zvanicno u EU jos uvek vazi pravilo kao da nije usla.Ceka se EØS avtale da se potpise pa ce ici saopstenje koje sam gore navela kao najverovatniji scenario sto opet nije lose ali za ljude sa skolom.Jer ako imas vozacku dozvolu moras imati i diplomu za to...sve diplome ce biti priznate...Opet za nekvalifikovane ljude je to verovatno cekanje oko nekih 5-7 godina na ulazak na norvesko trziste...sa aspekta Hr.
  Pozdrav!
  odgovoreno Jul 18, 2013 od Mirjana Savicic (10,540 poena)
  Izgleda da je Hrvatska postala deo EEA: http://www.udi.no/viktige-meldinger/enklere-for-kroatiske-statsborgere-a-arbeide-og-bo-i-norge/ .
  Da li ovo sada znači da više nema potrebe da se spajaju struka i posao?
  0 glasa
  Drugarica pre neki dan dobila boravak sa HR pasosem, frizerka...:)
  odgovoreno Jul 19, 2013 od Karlo Takac (870 poena)