Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  39,041 članova

  Lønnslipp,platni mesecni listic,sta je to sto pise na istom?

  +1 glas
  pitano Jul 2, 2012 od Mirjana Savicic (10,540 poena)

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  1 Odgovor

  0 glasa
  Kada ste vec zaposleni u Norveskoj,bilo bi vise nego korisno i da razumete ono sto je napisano na vasem platnom mesecnom listicu koji sadrzi mnogo informacija i koji je na kraju krajeva potrebno kontrolisati kako biste zaista znali da vam je sve uredno i isplaceno.U norveskoj administraciji greske nisu ni strana i retka rec.Ali ispravka je uvek moguca ukoliko ste u stanju da dokazete da ste radili neki smenu koja vam nije placena ili je rec o dodatku ili bilo kom trecem pravilu.
  Vas platni listic ili na norveskom LØNNSLIPP,obiluje mnogim informacijama o vama,sto je i normalno.
  Vi ste mottaker/primalac i uvek je napisano za koji je period plata,koji je datum,broj zaposlenog,organizacioni broj kao i polozaj na kome radite sa sifrom za isti.
  Nakon tih opstih generalija se prelazi na drugi deo platnog listica koji se bavi konkretno ciframa i sta je to sto vam je placeno.
  -Regulativ fast lønn (mesecna stalna zarada) gde je napisana vasa godisnja plata kao i procenat koji radite.
  -Ukoliko imate dodatke za popodnevni rad/nocni/vikend bice vam napisano Kvelds og nattillegg  pa broj sati i dodatak koji se placa po satu na obicnu satnicu.
  -Overtid 50% (prekovremeni sati koji su placeni sa 50% dodatka)
  -Overtid 100%(prekovremeni sati koji su placeni sa 100% dodatka)
  -Skattetrekk (poreski odbitak) za regulativ lønn pa je napisana UVEK tabela po kojoj se skida porez npr. 7300 i napisan je iznos.
  -Skattetrekk (poreski odbitak) za overtid (prekovremene sate) i uvek je napisan procenat npr.36% po kojem se skida porez i napisan je iznos.
  -Imate i jos neke odbitke kao npr.pensjons arb.andel,pa sindikat eventualno ako ste u njemu uclanjeni,OU fond kommunale za opstinski sektor islicno...
  -Pise vam bruto plata iznos
  -Pise vam neto plata iznos odnosno NETTO UTBETALT.To je onaj iznos koji treba da se dobije kao uplacen na racun.
  -U donjem uglu listica stoji deo rezervisan za ukupnu cifru koliko je novca zaradjeno do tog momenta tokom godine koja je u toku pa pise:
  -Brutto:pa iznos
  -Feriegrl.:tu pise iznos za feriepenger tj.napisana vam je ista cifra kao na bruto iznosu zarade.
  -Skatt:(ukupan iznos poreza koji je placen do tada za kalendarsku tu godinu)
  -Pensjon:(koliko je placeno na racun penzionog fonda isto iznos za tu godinu do momenta uplate te plate).
  I tako svaki mesec.Greske se desavaju ali ih je moguce korigovati.Posebno turnusi u zdravstvu imaju mnogo razlicitih odredbi koje se pisu posebno i placaju kao takve na platnom listicu kao npr.forskjøvet vakt ,tj.zamenjeno dezurstvo pa iznos za isti ali necemo ulaziti toliko u specificnost listica jer treba da se drzimo onih informacija koje su najkorisnije i podjednako korisne za sve nas zaposlene u razlicitim bransama.
  Vas listic u JUNU MESECU izgleda drugacije pa vam je napisano:
  FAST LØNN iznos pa stoji minus - dakle ta suma vam se skida ali
  FERIEPENGER onda se uplacuje iznos koji je 12% bruto plate u zamenu za to pa ispod fast lønn koja se oduzima stoji feriepenger koji se uplacuje.Bruto iznos zarade kao i skattrekk miruju tog meseca,tj.ne menjaju se.
  odgovoreno Jul 2, 2012 od Mirjana Savicic (10,540 poena)