Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  39,011 članova

  Da li moram da polažem norveški jezik u Norveškoj pre nego što dobijem posao?

  0 glasa
  Konkretnije - primer:
  imam SAK autorizaciju za sykepleier. Jezik učim ovde u Srbiji i imam nameru da ga NAUČIM do B1, i imam realnu šansu na preko naše agencije iz Novog Sada dobijem ponudu za posao. E sad, recimi da se to sve desi...mislim, krenem ja da radim....da li moram da polažem jezik u Norveškoj, kada moram i koliko to tamo košta...makar od prilike.
  pozdrav
  pitano Dec 6, 2013 od vladavladimir (120 poena)

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  2 Odgovora

  0 glasa
  Malo je diskutabilno da li bas "moras", mislim da u Oslo komuni traze neki od zvanicnih norveskih testova, obicno to bude Norskprøve 3 test. Licno mislim da je nivo do B1 (to bi bio A2) nedovoljan za komunikaciju u dragstoru a kamoli da se zaposli i radi negde sa ljudima u zdravstvu. Mislim da je ipak potrebno imati barem Norskprøve3 sto je opisano ovde ukratko
  http://www.onorveskoj.com/961/norskpr%C3%B8ve3-og-b1
  ili najbolje cak i Bergen test koji je najvisi nivo, o kome je pisano ovde
  http://www.onorveskoj.com/49/bergen-test-najvisi-nivo
  odgovoreno Dec 7, 2013 od dakipro (28,610 poena)
  0 glasa
  Apsolutno se slazem sa Dakijem u vezi testova jezika,moras imati Norskprøve 3 da bi ostvario iole ozbiljnu konverzaciju u zdravstvu.Trenutno je to uslov samo u Oslu.U ostalim delovima Norveske nije obavezan trenutno,ali je pozeljno za imati.Samo polaganje nekog od dva niza nivoa (Norskprøve 2 i 3) kosta oko 500 nk (oko 60 e) jedan deo,pismeni ili usmeni.To se da savladati ako u Norveskoj zivis par meseci,mada je bilo primera ljudi koji su polozili direktno iz Srbije.I zanima me samo jedna stvar,kako si dobio autorizaciju kada skoro svi iz Srbije moraju polagati Nasjonal Fag u Norveskoj?
  odgovoreno Dec 8, 2013 od brat (260 poena)
  eh...što je babi milo to joj se i snilo:-)...imam sve neophodno za helfefagarbaidera (odnosno hjelpepleiera), a pogrešio sam kada sam kucao.
  U svakom slučaju, hvala puno. Meni je bilo korisno, naročiti ove napomene u vezi sa Oslom i drugim delovima.

  pozdrav