Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  39,129 članova

  Da li i gde moze u Norveskoj da se radi ako si trenutno zaposlen u policiji?

  0 glasa
  Konkretno, kolega i ja zaposleni smo u policiji Srbije i to on 5 a ja 10 godina. Kolega ima zavrsenu policijsku akademiju, menadžment za poslovno civilnu bezbednost i Višu školu unutrašnjih poslova a ja imam završen Pravni fakultet Megatrend. Interesuje nas da li u Norveskoj mozemo da se zaposlimo u policiji i kako ide procedura s obzirom da smo videli na oglasima da traze ljude u policiji ili na drugim bezbednosnim poslovima (imigraciono i sl) Takodje da li postoji mogucnost da se dobije posao obezbedjenja u firmama? Hvala unapred
  pitano Jan 16, 2014 od spale1985 (120 poena)

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  1 Odgovor

  0 glasa
  Diplome VŠUP-a,Pravnog fakulteta i sl. nisu priznate u Norveškoj da bi na osnovu njih mogao da se zasnuje radni odnos u policiji ili u firmama koje se bave obezbeđenjem.
       Razlog za to je što se naši zakoni razlikuju od Norveških, mada je za bliže informacije o priznavanju policijskih diploma, eventualnom polaganju razlike u ispitima najbolje kontaktirati Policijsku akademiju u Norveškoj.
       Moje lično mišljenje je da je to gotovo nemoguća misija ali ako neko ima volju vredi pokušati.
       Za rad u firmama koje se bave obezbeđenjem potrebno je završiti kurs (Vekterkurs), koji se  sastoji iz 3 dela.
      Znam da je kurs I, koji je teoretski i traje 2-3 dana, moguće pohadjati na norveškom ili engleskom jeziku, kurs II je praksa koja se odradjuje u nekoj od firmi, tako da ni tu znanje norveškog jezika nije nezaobilazna prepreka.
        Kurs III je proširena verzija kursa I, i malo teže se može završiti bez znanja norveškog jezika.
        Treba imati na umu da najveći broj firmi ipak traži radnike koji znaju norveški jezik, iz prostog razloga, zato ste što prilikom obavljanja posla u neposrednom kontaktu sa ljudima i bez znanja jezika nećete moći da obavljate svoj posao.
       Kada je u pitanju rad u policiji, bez norveškog državljanstva je nemoguće raditi kao ovlašćeno sl.lice, moguće je doduše naći posao u administraciji za šta je potrebno dobro znanje norveškog jezika, ali treba ispuniti i druge uslove koji su različiti zavisno od pozicije odnosno radnog mesta.

       Sa radnim iskustvom stečenim u policiji lakše se može dobiti ponuda za posao, a imajući ju vidu da najveći deo zaposlenih u obezbeđenju u Norveškoj čine ljudi koji nemaju nikakve škole i nešto  malo radnog iskustva pronalaženje posla ne bi trebalo da bude preterano teško.

       Ah, da za one koji se odluče da završe kurseve I, II i III, dobra stvar je što se sklopu kursa II, nakon odradjenih 30 sati, može raditi, ako se ne varam, dodatnih 600sati do završetka kursa III, što znači da na taj način možete otplatiti kurseve.
  odgovoreno Jan 18, 2014 od ilapinto (180 poena)
  reci mi druze je si li ti sada trenutno u Norge ili si ovde u Srbiji
  Ako pitas mene, Srbija .
  nisam mislio na tebe nego na  ilapintoa, a reci mi odakle tebi da moras da imas boraviste da bi isao na kurs
  Tu informaciju sam dobio od coveka koji zivi tamo. Moze da se desi da je dezinformacija, pa treba poslusati   ilapinto-a i poslati direktno e-mail firmi koja vrsi obuku.
  to u svakom slucaju treba probati pa mozda se i prodje negde