Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  39,041 članova

  Dali mogu raditi posao ciscenja i neki fizicki poso u norveskoj?

  0 glasa
  Ja sam dipl. ekonomista, a supruga ima SSS ali je bila dugogodišnji novinar i ima iskustvo u toj profesiji... OK, bez jezika su te profesije X u Norveškoj (engleski jezik nam je OK). Ali šta se radi i kako je moguće dobiti ponudu za poslove za koje nije neophodna stručna sprema i običnog su ranga, npr. naveo si čišćenje ulice, poslovi čuvara, rad u restoranima ili hotelima itd. Da li i tada postoji neka mogućnost za pronalaženje poslodavca i da li bi dolazak u Norvešku poboljšao izglede da tamo lično prezentuješ sebe na intervjuima za posao.
  Pozdrav
  pitano Feb 5, 2014 od Igor (1,980 poena)

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  1 Odgovor

  0 glasa
  Pa to je i cela prica ovde sto se ponavlja milion puta da nekvalifikovane poslove ciscenja gde ti ne treba skola moze raditi samo neko sa EU pasosom. Mi to ne mozemo - mi moramo da imamo strucnu spremu u skladu sa ponudjenim poslom.

  I eto ponovicu o ko zna koji put. posto je sad ponovo navala ljudi u skladu sa tekstom u blicu i ljude mrzi da citaju 800 strana foruma.

  1. Postoje opcije za rad tih ne strucnih poslova a to je sezonska viza na samo 6 meseci za sezonske poslove. Posle 6 meseci moras da izadjes iz norveske.
  To ne strucan posao moze biti bilo sta, poznajem neke brazilke sa kursa koje rade u butiku na osnovu tako te sezonske radne vize i sad se jedna od njih udala za norvezanina posto ne moze drugacije da sredi stalne papire.
  http://www.udi.no/Norwegian-Directorate-of-Immigration/Central-topics/Work-and-residence/Apply-for-a-residence-permit/Seasonal-worker/

  2. Druga varijanta je na pripoj porodice to jest ako druga osoba vec ima radnu vizu kao neko sa diplomom.
  http://www.udi.no/Norwegian-Directorate-of-Immigration/Central-topics/Family-immigration/

  3. Trece je au pair da dodjes i radis u nekoj porodici i ucis jezik ( ograniceno krajnje godinama i nema tu neke zarade).
  http://www.udi.no/norwegian-directorate-of-immigration/central-topics/studies/au-pairs/

  4. Cetvrto je da se dodje u norvesku i uci norveski jezik posto onda imas neku opciju za rad ograniceno. Ali moras da upises kurs makar na folkeuniverzitetu ali to mnogo kosta posto moras da imas lovu sa kojm ces da dokazes da imas sredstva za zivot u norveskoj. Znaci to provereno radi posto sa mnom je na kursu kineskinja koja ovde je dosla na osnovu te vize. Ima gde da zivi i ima finansijska srestva posto je pre radila u svajcarskoj . I bilo joj je dovoljno samo da upise jedan kurs na folkeuniverzitetu i dobila vizu na godinu dana sa kojom moze da bude u norveskoj i da radi neko ograniceno radno vreme bilo koji poso.
  http://www.udi.no/Norwegian-Directorate-of-Immigration/Central-topics/Work-and-residence/Apply-for-a-residence-permit/Students-and-part-time-work/

  Znaci ovo je sto meni pada na pamet i sve se svodi na citanje http://www.udi.no/Norwegian-Directorate-of-Immigration/   i onda treba naci "rupu" koja bi tebi odgovarala za dolazak ovde.

  Pre je takodje bila i opcija da se moze raditi bilo koji poso ako imas platu 500.000 godisnje ali je to ukinuto zbog zloupotreba.
  Znaci ovo je sto meni na pamet pada za nestrucne poslove a legalno je.

  Prema tome neko ovde moze i da radi kao novinar ako mu neko ponudi posao za to i ima diplomu za to.
  odgovoreno Feb 5, 2014 od Igor (1,980 poena)
  Pozdrav! Ja bih postavio pitanje vezano za predlog broj 4.
  - Da li se zna, koliko novca treba da se ima?
  - Da li je to ukljucujuci mjesecnu rentu za stan ili to ne ulazi u cijenu?
  - Da li to znaci da mogu da radim sezonski, ili moze full posao u bilo koje doba godine?
  - Da li mora da se povezuje sa diplomom ili moze bilo koji
  posao?

  Pozdrav I hvala ;)
  -