Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  38,585 članova

  Da li je moguće dobiti radnu dozvolu ako se nađe posao direktno u Norveškoj?

  0 glasa
  Glup naslov, no, postaviću jedno hipotetičko pitanje. Dakle, scenario, dođem u NO preko Šengena, ostanem 2 meseca, poneo novca da preživim, nađem posao u struci (turizam, imam diplome i preporuke i slično), da li dobijam radnu dozvolu? I ako da, na koliko? I da li je moguće eventualno dobiti radnu dozvolu za stalno ili državljanstvo?
  Hvala na vremenu i odgovoru :)
  pitano Mar 6, 2014 od Ian Moone (120 poena)

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  1 Odgovor

  0 glasa
  Hipoteticki odgovor je Da, ako nadjes posao u struci i ispunjavas sve uslove za dozvolu (vidi na udi.no sajtu), mozes doci turisticki i traziti posao, sa ponudom za posao i ostalim papirima odes u policiju i apliciras za privremenu radnu dozvolu. Nakon tri godine neprekidnog posedovanja privremene dozvole (ako tip dozvole dozvoljava aplikaciju za trajnu, a radna to dozvoljava) mozes aplicirati za stalnu radnu dozvolu uz jos nekoliko uslova (jezik, vreme boravka itd). Nakon sedam godina rada u norveskoj mozes dobiti i drzavljanstvo.
  Svaki od ovih koraka ima jos koji uslov ali je to ukratko tako, sve je u detalje opisano na udi.no sajtu
  Pozdrav
  odgovoreno Mar 9, 2014 od dakipro (28,610 poena)