Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  39,041 članova

  Dobio sam ponudu za posao na 3 , da li mi treba i dozvola za privremeni rad i boravak?

  0 glasa
  Zdravo! Dobio sam ponudu za posao kuvara s probnim radom od tri meseca(pocev od 1 juna), inace sam kv kuvar sa 15 god. iskustva u struci, ali me zanima da li treba da apliciram za privremenu radnu i boravisnu dozvolu iz Srbije, preko UDI-ja ili polsodavac to cini u Norveskoj, nakon mog dolaska tamo?  Hvala na odgovoru unapred!
  pitano Apr 15, 2014 od Aleksa (320 poena)

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  2 Odgovora

  +1 glas
   
  Najbolji odgovor
  Pozdrav,
  mozete aplicirati iz srbije u ambasadi, a mozete aplicirati iz norveske u policiji. Uglavnom je bolje/lakse/brze aplicirati iz norveske jer onda mozete probati da iskoristite "Early Employment Scheme" da pocnete sa radom dok jos cekate odgovor (predate diplomu i ugovor o radu i ostale papire kojih nema mnogo). Sve to imate objasnjeno na sajtu udi.no i najbolje je da relevantne informacije potrazite upravo tamo jer postoji mogucnost da se pravila promene svremena na vreme. Recimo ovde
  http://www.udi.no/en/want-to-apply/work-immigration/?c=srb
  odgovoreno Apr 15, 2014 od dakipro (28,610 poena)
  selektovano Apr 15, 2014 od Aleksa
  Hvala mnogo na odgovoru!
  Da li mozes samo da mi odgovoris na jos ovo pitanje, molim te. Da li je cudno sto mi pri predaji dokumennata  nisu trazili ni diplomu niti bilo sta drugo sto sam poneo sa sobom iz Srbije, a predao sam dokumenta u Norveskoj, u policiji,vec su uzeli samo one papire s UDi-ja,fotokopiiju pasosa, kao i ugovor od poslodavca i iz NAV-a potvrdu da sam faglert?Rekli su da se dozvola ceka oko 4 ned.,ali da poslodavac zove policiju da bih poceo sa tidlig arbeid startom.Hvala ti unapred na odgovoru. Pozdrav
  Cudno nije, to se mnogima desavalo do sada. Nazalost posle toga obicno sledi negativan odgovor UDIja zbog nedostatka dokumenata ili u najboljem slucaju poziv da se dostave dodatna dokumenta. Kazem, to se mnogima desavalo i nije nista strasno jer se da lako resiti, zavisno od kad si predao, obicno je dovoljno da posaljes mail udiju i u njemu zakacis sve relevantno podatke/dokumente uz obrazlozenje zasto nisu poslati prvi put.
  Ili otidi do policije i objasni im da nisi predao sve i zamoli ih da dodaju jos te dokumente.
  Jer se oni na salteru (a i u nasoj ambasadi) vode time da je tvoja odgovornost verodostojnost i ispravnost dokumenata koje predajes, samim tim i koje dokumente predajes pored ovih obaveznih koje su ti trazili.
  Pogledaj lepo sta ti nedostaje od dokumenata sto mislis da je relevantno i smireno zamoli redom da ti prime dokumenta. Kazem, lako se resava, pogotovu ako se blagovremeno deluje.
  Sve najbolje
  Hvala, prijatelju, nadam se da nije kasno, jer sam predao u utorak, al svraticu sutra da predam ostatak, al ja sam im i pokazao sve sto je trebalo da predam, medjutim nisu ni pogledali, uzese sta su oni hteli i to je to. Uglavnom, hvala ti na odgovoru.
  0 glasa
  Prijatelju, taj probni rad ti je mnogo...msm znam osobu koja je otisla a probni rad je bio 3,4 dana. Obavezno ponesi sva uverenja, diplomu i sve kod sudskog tumaca prevedi. Ako je standardna kuhinja upitanju sve ce biti ok, ali ako je specijalizovana i tvoja diploma ne pase, bice problem. Obavezno gazde da posalju uz dokumente zahtev da te traze. Sve naj!
  odgovoreno Apr 16, 2014 od coka (140 poena)
  Ugovor je na tri meseca, a sta ce dalje biti videcemo, nadam se ugovoru na godinu dana. Nije specijalizovana kuhinja. Nego, zanima me da li vlasnik restorana mora da salje paipre ovamo ili sve moze da se sredi u Norveskoj? I da li taj zahtev salje meni ili ambasadi, ako vec mora da salje....