Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  38,558 članova

  Gornja granica plate u zavisnosti od visine stručne spreme

  0 glasa
  Znam da visina početne zavisi od visine stručne spreme, t.j. što je viša stručna sprema to je i početna plata veća.

  Interesuje me da li u Norveškoj postoji gornja granica plate i da li zavisi od stručne spreme ako postoji ili tu ulogu igra samo radno iskustvo odnosno stečeno praktično i teoretsko znanje u određenoj oblasti?

  Hvala i pozdrav iz Niša.
  pitano Jun 24, 2014 od Miodrag (240 poena)

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  1 Odgovor

  0 glasa
   
  Najbolji odgovor
  Ukratko ne postoji ogranicenje, ovako slobodno razmisljajuci mislim da ni u jednoj drzavi na svetu ne postoji gornja granica plate, zasto bi postojala.
  U norveskoj ne postoji zakonom regulisana plata, ni minimalna pa cenim da ni maksimalna. Jedino je medicina globalno regulisana od strane drzave/udruzenja, ali nisam siguran tacno kako se bas definise ko donosi odluke i sl. Ali se mnoge "industrije" organizuju i tako stite svoja prava, kao sto su recimo arhitekte koji se udruzuju i kao udruzenja/sindikati potpisuju ugovore sa biroima i time stite prava svih radnika, i tu je recimo plata (obicno minimalna) regulisana godinama iskustva i skolom i odgovornoscu i sl. Slicno vazi i za elektricare i ostale.

  U teoriji ne moras da budes clan nijednog sindikata i ne moras da imas platu koja prati te sablone (osim u medicini koliko ja znam) nego mozes da pregovaras sa poslodavcem, a ako njemu vredis dovoljno da sa tobom deli 50:50 vi ste onda partneri, zasto bi te iko ogranicavao time koliko mozes da zaradis.

  Ili nisam dobro razumeo pitanje :)
  odgovoreno Jun 24, 2014 od dakipro (28,610 poena)
  selektovano Jun 27, 2014 od Miodrag
  Dobro si razumeo, izgleda da sam ja taj koji nije lepo razumeo. :)

  Naime, pre par meseci sam postao diplomirani informatičar pa sam shodno tome gledao kako se kreću plate C#, .NET, ASP.NET programera u Norveskoj (u tim tehnologijama planiram da se usavršavam). Koliko sam bio u mogućnosti da razumem, poslodavcu je zakonom ograničena početna/minimalna plata ispod koje on ne sme da ide kada da ponudu za posao kandidatu, a visina iznosa zavisi od visine stručne spreme, odnosno od toga da li kandidat ima Bachelor ili Master zvanje (ove dve diplome su me interesovale pa sam pretragu ograničio samo na njih)?

  Kapiram da ću u jednom trenutku svoje profesionalne karijere kao software developer dostignuti neki maksimum plate pa me interesuje da li na taj maksimum može da utiče visina stručne spreme? Ne računam consulting, održavanje seminara i statijaznam, gledam striktno na posao i platu software developera.

  S obzirom na to da sam dobio zvanje diplomirani (odnosno bachelor) i da me od master diplome deli samo par ispita i još jedna godina studija (koju još uvek nisam upisao), takođe me interesuje je da li će master diploma bitno uticati na visinu plate, odnosno da li se dugoročno gledano više isplati da studiram još tu jednu godinu ili da se okrenem aktivnom traženju posla i sticanju praktičnog i teoretskog znanja?

  Planiram da posle 3 godine radnog iskustva, aktivnog učenja programskih jezika i tehnologija koje su bitne za ovu poziciju kao i učenja norveškog jezika, pokušam da nađem posao preko inetrneta u nekom od većih gradova na jugu Norveške, a zatim preselim suprugu i ćeru i nadam se zauvek pobegnemo iz ovog grotla. :)
  Pazi, minimum koji ponude kandidatu ne sprecava poslodavca da ti ponudi manje, samo kandidat onda verovatno ne bi dobio radnu dozvolu. Zakonom ne postoji minimum plate, postoje samo "uopstena nepisana" pravila, pritisak sindikata i sl.
  Visina plate u praksi ne postoji, ako budes dogurao do tog nivoa da firmi vredis tri miliona, moci ces da trazis toliku platu sve i da nemas srednju skolu (u praksi tesko, teoretski moguce)

  Sobzirom da imas jos minimum cetiri godine ili kolko vec, mislim da je najbolje da se fokusiras na blize ciljeve i izazove ako me razumes :)

  Lako ces posle da isterujes pravdu ili menjas firmu kad/ako doguras do maksimuma plate na toj poziciji...

  Pozdrav