Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  38,573 članova

  Kako napisati CV i sta kljucno treba navesti pri sastavljanju za poslove u Norveskoj?

  +1 glas
  pitano Jul 16, 2012 od kristianN82 (100 poena)

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  1 Odgovor

  0 glasa
  Meni je mnogo pomogao post sa  http://www.norwayserbs.com

  Ovo je copy-paste odatle i svaka cast coveku koje to okacio na www.norwayserbs.com :
  ====================================
  4. Da li je molba dobro napisana za ove uvjete? Da li samo kopiras isti suvoparan tekst ?Da li su dokumenta pravilno prevedena? Da li je CV uredan? Da li su prilozena pisma i adrese referenci i kontakata? Da li si napisao da si spreman doci ovamo u slucaju poziva na intervju na 2-3 dana? Da li si provjerio proceduru za dobivanje radne dozvole da im mozes objasniti? Koliko to traje? Dali si spreman im odgovoriti gdje ces zivjeti? Bez pogresnog shvatanja, ali preko telefona/skypa ti ustvari ne znas s kim pricas.. Komunikacija je 10% usmena 90 % tijelom, a ovdje se pored strucnih kvalifikacija polaze puno na iskustvo i karakterne crte ( da li pases u organizaciju socijalno, kako bi mogao funkcionirati ). Poslodavac zeli znati i stvari okolo posla, da li ti mozes ovde ostati islicno. Zaposljavanje kosta i svako zeli ici linijom najmanjeg otpora da dobije najvise.
  Da li si pripremljen na intervju na engleskom?
  Vazno pitanje je koji su tvoji motivi za rad ovdje, zasto bas Norveska?
  5. Tu ima nesto malo sa srecom, al sve ostalo je tvoja priprema , rad i ulaganje.
  6. Norveski je kljuc. Engleski mora biti Tecan.
  7. Koji su tvoji aduti , navedi ih, zasto neko da zaposli BAS tebe..ne vrijedi pisati i kopirati molbe ili koristiti sablon. Pisi ono sto te moze izvuci iz hrpe. Pisi zasto ja.
  8. Socijalne mreze ce uvijek pomoci pri zaposljavanju ali nisu odlucujuce ako imas jace adute.
  9. Da li si spreman ici par stepenica nize u struci za pocetak?
  10. Probiranje medju domacih i tranaca ce uvijek postojat i postoji. Postoji ovdje postoji kod nas. Ljudi idu na ono poznato i sigurnije. Zat je opet vazno predstaviti sebe, ali objektivno.
  11. Zasto bas zalis raditi u Toj firmi TAJ posao?
  12. Ne vrijedi slusati previse druge.
  13. Da li stvarno zelis doci ovdje ? Da li si dobro razmislio ? Koji je glavni motiv? da li ce on drzati 10 godina? Znas li sta ostavljas i spreman na to?
  14. Da li si spreman polagati strucne ispite? kao i mi tako i oni misla da su njihove skole najbolje i da drugi slabije znaju, pogotovo iz istocne evrope gdje je recesija i bilo je mnogo korupcije u skolskim sistemima. Uz razlike u skolovanju profila, da li si naveo sta ti znas i da su tvoje kvalifikacije dovoljne?
  15. Norvezani bez iskustva imaju problema dobiti prvi posao , pogotovu relevantan. Koje su realne sanse ? Znaci treba li odustati poslije mnogo molbi? Sta je mnogo molbi?
  ========================================

  Ja sam konkretno prvo zavrsio prvi kurs norveskog sto mi je bilo dovoljno da razumem i snalazim se po norveskim sajtovima i da sam napisem molbu koju mu je pregledala nastavnica norveskog.
  Ali samo slovne greske i ako je nesto mnogo ne razumno. Mogo sam ja to da platim da se prevede ali onda se to vidi da to nisam ja i na razgovoru bih pao.

  Iso sam na kurs vise od pola godine i za to vreme pratio oglase, i tek kada se pojavilo ono sto ja hocu i redovna firma onda sam poslo jedan jedini mail -CV sa molbom na norveskom.
  Znaci firma u koju sam ja bukvalno samo seo i nastavio da radim poso koji sam i radio u srbiji to jest tacno ono za sto sam imao iskustvo.
  Ja sam moj CV i najbitnije Molbu bukvano prilagodjavo toj kompaniji maltene dve nedelje i nije mi bilo tesko ni da iskopam i da napisem listu mojih projekata za sve te godine sta sam radio i to zakacio u na kraju PDF-a.
  Znaci PDF - prvo MOLBA na norveskom, sledeca stranica CV i u nastaku lista projekata i opis. Sve zajedno 7-8 strana u PDFu.
  odgovoreno Jul 17, 2012 od Igor (1,980 poena)
  izmenjeno Jul 17, 2012 od Igor