Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  39,041 članova

  Dali treba kopija radne knjizice za rad.doz.skilled worker sa kursom

  0 glasa
  Interesuje me dali treba da se kopira radna knjizica,dobio sam ponudu za posao,pa bi trazio rad. doz. kao skilled worker ali sa kursom(gradjevinski zanat)(nevezano za srednju skolu,Masinska)imam iskustva ali neznam dali postoji uslov koliko godina iskustva treba da je upisano u radnu knjizicu i dali treba kopija iste.
  pitano Sep 3, 2014 od jerkovic (220 poena)

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  2 Odgovora

  0 glasa
  Ako ti ponuda posla nije vezana za diplomu onda pretpostavljam da je bitno sve zivo sto imas od dokumentacije, po mogucstvu kursevi i sertifikati i slicno, i postoji mogucnost da budes odbijen i da probas da se zalis tako sto ces da "dokazujes" skilled worker status uz pomoc radne knjizice, priznatih radova, cv-a, portfolia, referenci i svega sto ti padne napamet. Ja znam za nekoliko slucajeva gde su prvo pogledali diplomu i uvek napisali odbijenicu posto se ne slaze sa opisom posla, a posle zavisi od zalbe odnosno od slucaja do slucaja pogledali i detaljno. Naravno, to je uglavnom rekla-kazala tako da raspitaj se kod relevantnih institucija (pretpostavljam udi ili neki od advokata i sl)

  Uglavnom je sve od slucaja do slucaja i mislim da nema nekog preciznog pokazatelja za xy godina iskustava i yz kurseva da bi neko bio skilled worker.
  odgovoreno Sep 8, 2014 od dakipro (28,610 poena)
  Hvala ti dakipro.
  0 glasa
   
  Najbolji odgovor
  Ja sam konkurisala kao skilled worker, medjutim imam diplomu za posao koji treba da obavljam, iako sam jos dok sam bila u Srbiji sve zivo prevela od dokumenata, pa i radnu knjizicu, za koju su mi rekli da je relevantni dokaz radnog staza, sto se u mom slucaju pokazalo netacnim, jer apsolutno niko je nije trazio ni na uvid, ni prvi put kad sam predavala, niti kad isla da produzim dozvolu. I radno iskustvo od 10 godina je palo u vodu, u mom slucaju, jer po njihovoj tabeli placanja ja sam pocetnik, ali bez obzira na to, svakako je bolje nego u Srbiji, u svakom pogledu. Uzgred, cisto informativno, meni su od dokumenata trazili diplomu, preporuke, sertifikate,od onog sto sam ponela od kuce. Iskreno, mislim da preporuke i sertifikati imaju presudnu ulogu u svemu i naravno ugovor koji dobijas od poslodavca je kljucan.Pozdrav.
  odgovoreno Sep 8, 2014 od Vesnichak (1,410 poena)
  selektovano Sep 8, 2014 od jerkovic
  Hvala ti Vesnichak ,dali mozda znas koliko god.radnog iskustva je potrebno za prijavu skilled worker?
  Znam momke koji su imali iskustva godinu do dve kod nas u drzavi  i da su dobijali dozvole, doduse oni su med.tehnicari,  pa  mozda i zbog toga, jer je to deficitarno zanimanje u Norveskoj. Moje misljenje, na osnovu onoga sto sam cula i dozivela licno, jeste da je zaista najbitnije to kakav ugovor dobijas od poslodavca, i obavezno, ako konkurises iz Norveske, trazi tidlig arbeid start, to znaci da mozes da pocnes s radom dok cekas da ti UDI odobri privremenu radnu dozvolu.
  Hvala najlepse,mislim da je sve ok.i mislim da imam dobar ugovor.