Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  39,065 članova

  Kako da odem i nadjem posao u Norveskoj kao automehanicar?

  0 glasa
  Ja sam zavrsio za automehanicara. Ako hocu da radim u Norveskoj da li moram da prevedem diplomu? Da li ima poslova za automehanicare? Kako  mogu da odem u Norvesku da radim tamo?
  pitano Oct 27, 2012 od DamirTokos (120 poena)
  izmenjeno Oct 28, 2012 od dakipro

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  1 Odgovor

  0 glasa
  To je zanatski posao za koji je potrebno po norveskom skolskom sistemu imati fagbrev.Mi koji smo van EU nemamo taj fagbrev automatski.Dakle,moramo da pronadjemo preduzece koje bi nam dalo "mesto za ucenje" u trajanju od dve godine pa potom se ide na ispit fagprøve i tada se dobija nakon polozenog ispita,naravno fagbrev.Sa tim fagbrevom je moguce raditi samostalno.ta praksa od dve godine je placena,naravno umanjena plata.Tu sada dolazi pitanje jezika i pitanje radne dozvole.Najbolje je kada se moze doci na porodicnu vizu sto ce reci da neko dodje npr.supruga nadje posao i dovede celu porodicu.Onda ti kao muz njen imas vec radnu i boravisnu dozvolu dobijenu na osnovu porodicne emigracije.I tada ides u jedno takvo preduzece da ucis zanat.Inace niko ne zaposljava zanatlije bez tog fagbrev-a.A posla ima za sve zanate.Ali mi imamo tu problematiku...oko same diplome.
  odgovoreno Nov 26, 2012 od Mirjana Savicic (10,540 poena)