Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  38,573 članova

  Sever Norveske i "skilled worker" proces.

  0 glasa
  Pozdrav svima na sajtu i hvala na informacijama koje sam procitao ali ima par na koja bi voleo da dobijem odgovor (ako je moguce). Prijatelj koji je Norvezanin mi je ponudio da idem sa njim u ribolov na severu Norveske,tacnije Havoysund (1150 stanovnika).Pitanje je sledece: posto sam skolovani allround auto serviser sa 15 godina iskustva i 5 medjunarodnih sertifikata , i u bas tom istom mestu gde bi bio imao bi priliku da se zaposlim u jednom privatnom brodogradilistu,interesuje me koliko vremena sme da prodje pre nego sto se preda zahtev za "skilled worker" posto sam procitao na www.udi.no da je rok sedam dana od ulaska u zamlju. Da li je to tacno ili imam tri meseca dok sam u sengenu? I da pitam citaoce da li neko imao iskustva na severu.Saznao sam dosta preko neta ali ipak je pravo iskusto puno bolje. Hvala unapred  Viktor Kelic
  pitano Nov 21, 2012 od ema80 (140 poena)

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  2 Odgovora

  +1 glas
  Koliko je meni poznato, poenta je da ti možeš da ostaneš u Norveškoj 3 meseca kao "turista" i za to vreme, po pravilu, ne bi smeo ništa da radiš. Takođe, smeš da radiš samo ukoliko imaš radnu dozvolu. Što znači da proces ide ovako:
  Odeš u NO,
  budeš sa tim norvežaninom neko vreme (max 3 meseca smeš) i u međuvremenu ako nađeš posao, podneseš zahtev za radnu i boravišnu onda kad dobiješ ugovor, jer samo na osnovu ugovora o radu te dozvole i možeš da dobiješ.

  Iz ovoga možeš da zaključiš da možeš kad god za tih tri meseca da predaš zahtev za dozvolu 80ti dan boravka tamo. Imaš takođe ljudi na forumu koji su u NO otišli bez poziva od poslodavca da traže posao, i naravno, našli ga, i ostali. Bilo je slučajeva, ali ne verujem da su baš svi koji su otišli tamo u prvih par dana našli posao... :)
  odgovoreno Nov 22, 2012 od cikakosta (370 poena)
  0 glasa
  Imas tri meseca da budes u sengenu kao turista, ali ne smes da radis za to vreme. Kada dobijes posao tj ponudu za posao onda ides i predas dokumenta, i trazi "early employment" da mozes odmah da pocnes da radis dok ti se papiri obradjuju.
  Nisam cuo da postoji neko ogranicenje o broju dana od ulaska u zemlju, mozda je to bilo pre belog sengena.

  Ako ides u ribolov samo na neko vreme, pretpostavljam da za to mozes dobiti i sezonsku dozvolu koja vazi 6 meseci i 6 meseci moras da si van norveske. Za sezonsku ti ne treba skola i sl.
  Mozda mozes sa sezonske da predjes za stalno, ali za to nisam siguran kako ide i sta mora.
  odgovoreno Nov 22, 2012 od dakipro (28,610 poena)