Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  38,573 članova

  NP3 - Norskprøve 3

  0 glasa
  pitano Jul 1, 2012 od Mirjana Savicic (10,540 poena)

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  1 Odgovor

  +1 glas
  Kao doseljenik u Norvesku imate obavezu da pohadjate izvestan broj casova norveskog jezika,kako biste nakon 3 godine podneli zahtev za stalnu boravisnu i radnu dozvolu.U trenutku pisanja ovog teksta zahtev je 250 casova.Ovo je podlozno promeni i broj casova se moze povecati.Taj fond casova je sastavljen od nekoliko kurseva za koje doseljenik sam snosi troskove.Izuzetak ovog pravila su nekoliko malih opstina na severu Norveske,gde opstine snose troskove.Ukoliko doseljenik zeli da pohadja celokupan fond nastave od 250 casova(podlozno promeni),nije u obavezi da dostavlja pismeni dokaz o polozenom testu jezika.Ukoliko zeli da skrati fond casova,neophodno je da ima polozen minimum NP2 usmeno i pismeno kako bi dobio trajnu boravisnu i radnu dozvolu.
  NP2 je ispod nivoa NP3,sto znaci laksi.I NP2 kao i NP3 spadaju pod grupu testova "voksen opplæring for norske innvandrere",i nije rec o visoko zahtevnim testovima znanja kada je norveski jezik u pitanju.
  Na sajtu folkeuniversitet-a je moguce proveriti datume polaganja kao i gradove u kojima se isti polazu.Za svaki test postoji rok do kada je moguce prijaviti isti.

  NP3 - Usmeni deo:
  Imate nekoliko ljudi u ulozi ispitivaca,najcesce samo jedna osoba postavlja pitanja.Praktican deo ispita je podlozan malim izmenama u smislu da li cete imati sparing partnera/osobu sa kojom imate dijalog ili cete samo odgovarati na postavljena pitanja od strane profesora/ispitivaca.Uglavnom su pitanja srednje tezine,tj.predstavite se,gde zivite,radite,sta radite u slobodno vreme,razlike izmedju Norveske i zemlje odakle dolazite,kako vidite sebe za 10 godina,postavite pitanje sparing partneru/on-ona vama,koju ste knjigu poslednju procitali,sta vam se svidja u Norveskoj,sta ne...i ta uopstena pitanja.Dakle,visoke filozofije nema.

  NP3-pismeni deo
  Sastoji se iz tri dela;
  1)Slusanje ili lytteprøve.U ucionici u kojoj se polaze test se nalazi kasetofon sa kojeg se pusta cd sa situacijama.Dakle,svaka situacija se ponavlja i vi je cujete DVA puta pre nego sto date odgovor.Ovo je ujedno i najveca razlika sto se ovog dela teksta tice izmedju NP3 i visih zahtevnih testova gde se situacije NE ponavljaju.Najcesce su to situacije u saobracaju,intervjui novinara i sagovornika,radio izvestaj itd. i nakon dva oslusana puta iste situacije imate jedno pitanje na koje dajete odgovor kratko ili imate da zaokruzite jedan od ponudjenih odgovora.I takvih pitanja imate izmedju 25-30 pitanja a vremenski ste ograniceni.
  2)Razumevanje teksta ili leseprøve.Dobijate nekoliko tekstova kracih koje nakon sto ih procitate dajete odgovore na pitanja koja su napisana ispod teksta.Moze se dogoditi da su oni vec dali razlicite odgovore sa jedne strane a par kratkih tekstova sa druge strane i potrebno je povezati tekstove sa tacnim odgovorima.
  3)Pisanje sastava tj.skriftlig produksjon.Dobijete dva zadatka.Jedan sa samo jednom temom gde nemate mogucnost izbora,i drugi zadatak sa dve teme gde vi birate jednu i pisete o njoj.Zahtev je 300/350 reci.
  Cekanje rezultata je mesec dana/6 nedelja.
  Princip testa je ovakav a moze biti podlozan malim promenama,medjutim forma je ova gore opisana.
  Vrlo je bitno izlaziti na testove i ako se i ne polozi iz prvog puta,bitno je imati iskustva u polaganju istih.
  Vi ste daleko konkurentniji na trzistu rada sa polozenim ispitima norveskog jezika nego bez njih.
  odgovoreno Jul 1, 2012 od Mirjana Savicic (10,540 poena)