Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  38,558 članova

  Novi zakon o autorizaciji za medicinske radnike?

  0 glasa
  Da li neko zna sta podrazumevaju izmene zakona o autorizaciji za medicinske radnike koje treba da budu izglasane ovih dana i da li ce za autorizaciju helsefagarbeider biti potrebno predhodno polaganje bergenstesta, norskprove 3 ili novog testa koji se uvodi od decembra ove godine? Kada ce stupiti na snagu?
  pitano Mar 7, 2015 od Milan Petkovic (120 poena)
  izmenjeno Mar 7, 2015 od Milan Petkovic

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  1 Odgovor

  0 glasa
  Sto se tice zakona o autorizaciji za medicinske radnike ostao je isti. Ja sam pre par meseci poslal dokumenta i cekam odgovor.
  Idi na SAK.NO i tamo ti sve pise sta ti treba od dokumenata i moras da uplatis oko 1500 kr i posaljes i uplatnicu ali to moras da uradis u banci ne u nasim postama.
  Sve mora da ti bude prevedeno i overeno kod sudskog notara ili prevodioca. Sto se izvoda iz mkr tice najlakse i najjeftinije je da izvadis na medunarodnom obrascu i to kosta oko 1800 din i onda taj izvod odneses u I opstinski sud da ti stave apostil koji kosta 25e.
  Kad posaljes ceka se 6 meseci a za to vreme UCI NORVESKI.
  Bez znanja jezika nema sanse da nades posao a i to je realno.
  Lykke til i Norge!
  odgovoreno Apr 18, 2015 od beba (380 poena)
  Samo da vas pitam nesto ja sam sad u 3 razred srednje medicinske skole i htio bih 4 razred vandredno za zavrsim i da za to vreme ucim norveski jezik bili mi pravilo to kakve probleme taj 4 razred vandredno da zavrsim dobijam li ja normalno diplomu kao svi ucenici.

  Unapred hvala
  Ti ces dobiti diplomu kao i svako drugi samo sto ce pisati da si cetvrtu godinu zavrsio vanredno a to nema nikakvog uticaja na autorizaciju.
  Kad zavrsis skolu sve cetiri godine, diplomu, uzmi iz skole potvrdu o fondu casova,DRZAVNI ISPIT(obavezno ga polozi),upisi se u komoru medicinskih radnika u regionu gde zivis. Ako si iz Bg komora ti je u Rakovici i uzmi potvrdu,i sva ta dokumenta prevedi na engleski. Izvadi izvod iz MKR na medunarodnom obrascu i njega onda nemoras da prevodis. onda otidi na sajt SAK.NO i vidi dali treba jos nesto od dokumenata. Uplati u banci novac za autorizaciju i kopiju uplatnice zadrzi a original uplatnicu posalji. Ja sam moju autorizaciju dobila za mesec ipo dana.
  Naravno UCI norveski! To je najvaznije,jer ako neznas jezik nema sanse da se zaposlis.
  Lykke til i norge!