Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
  • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

    628 pitanja

    579 odgovora

    391 komentara

    37,477 članova

    ako imam poloyen Norskprøve 3, dal je potrebno imati fond od 250 casova za dobijanje stalne dozovole?

    0 glasa
    Znam d je potrebno imati 250casova norveskog jezika u Norveskoj, ali da li je potrebno ako imam polozen Norsprøve 3, koji je vec dokay o znanju jezika?
    pitano Nov 26, 2012 od vujkeeeee (390 poena)

    Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

    2 Odgovora

    0 glasa
    Meni u radnoj dozvoli za Skilled Worker-a pise, izmedju ostalog i sledece:

    Personer som har en oppholdstillatelse som danner grunnlag for permanent oppholdstillatelse etter utlendingsloven § 23 og deres familiemedlemmer med tillatelse etter utlendingsloven kapittel 6, faller inn under ordningen med opplæring i 250 timer norsk og 50 timer samfunnskunnskap, jf. lov om introduksjonsordning og norskopplæring for nyankomne innvandrere (introduksjonsloven) § 17 første ledd. Gjennomført opplæring i 300 timer, eller dokumentasjon av tilstrekkelig kunnskap i norsk eller samisk, er et vilkår for permanent oppholdstillatelse og norsk statsborgerskap. Plikten til opplæring i 250 timer norsk og 50 timer samfunnskunnskap gjelder for personer mellom 16 og 55 år. Personer over 55 år har ikke plikt.

    Sto google translate prevodi u:

    People who have a residence permit that forms the basis for permanent residence under the Immigration Act § 23 and their family members with permission of the Immigration Act, Chapter 6, fall under the system of education in 250 hours of Norwegian and 50 hours of social studies, cf introduction program and tuition for immigrants (Introductory Act) § 17 first paragraph. Conducted training for 300 hours, or evidence of sufficient knowledge of Norwegian or Sami, is a condition for permanent residency and Norwegian citizenship. Duty for training for 250 hours and 50 hours of Norwegian society apply to people between 16 and 55 years. People over 55 years old are not required.

    A ovaj deo
    - Conducted training for 300 hours, or evidence of sufficient knowledge of Norwegian
    Sto ja prevodim kao
    - slusao si 300 sati, ili imas dokaz da znas dovoljno Norveski.

    U praksi je dovoljno poloziti Norskprove 2 nivo jezika, a iako mi u dozvoli pise 300 sati ukupno, na UDI sajtu je bilo obavestenje koje kaze "iako vam u dozvoli pise 300h, ako za stalnu boravisnu predate posle 2015 godine, morate pohadjati ukupno 550 jezika i 50 kulture, ukupno 600 casova".

    Sto znaci da ako si u toku 2012 dobio dozvolu, hvata te 600 casova.

    Mi smo nesto racunali da ako je u proseku jedan cas ~65 NOKa, to bude 600x65 = 39.000 kruna, iliti oko 5300 evra.
    odgovoreno Nov 26, 2012 od dakipro (28,610 poena)
    0 glasa
    NP3 je dovoljan sigurno i za taj veci fond casova.NP2 i NP3 se smatraju testovi koji su obavezni za dobijanje stalne boravisne dozvole.Ukoliko imas to polozeno,ne moras da ides u skolu.Dakle ili testovi ili skola.A naravno neko ide prvo u skolu pa polaze testove,neko drugi pak dodje sa vec polozenim testom.Dakle,bitno imati taj test.
    odgovoreno Nov 26, 2012 od Mirjana Savicic (10,540 poena)