Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  38,558 članova

  Procedura za radnu dozvolu, konkretan slucaj?

  0 glasa
  Ove nedelje, kao masinski inzenjer dobio sam ponudu-ugovor za posao u okolini Drammena, sa pocetkom rada sto prije moguce posle praznika, dakle u januaru. Prvi slobodan termin u tom gradu za zakazivanje termina u policijskoj stanici - UDI je sredina januara. Danas sam se vratio iz Norveske.
  Dakle, iz iskustva ako predam dokumenta u Beogradu, koliko se ceka na odgovor i mogu li preko njih da trazim early employment sheme?
  Ili li je najbolje da odem u Norvesku posle praznika, iznajmim stan u tom gradu - dobijem ugovor da sam iznajmio stan, i sa ostalim papirima kod policije na zakazani termin? ili postoji jos neka varijanta?
  pitano Dec 14, 2012 od leko (120 poena)

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  1 Odgovor

  0 glasa
  Gledaj pod obavezno da zaobidjes nasu ambasadu...potrajace slucaj ako budes isao tim putem daleko duze.Moj savet ti je da zakazes prvi slobodan termin u policijskoj stanici opstine u kojoj ces raditi i u skladu sa tim datumom dodjes u policiju sa svim potrebnim papirima,tj.pasos,ugovor o radu,diploma,placanje takse od 3.000 kruna...E sada problematika je sto ti ne mozes da iznajmis stan tek tako,treba ti personnummer tj.licni broj za to a to ces dobiti kada ti zavrse dokumentaciju,izdaju dozvolu,predas u poresku upravu ugovor i nakon 2-4 nedelje od tog momenta dobijanja dozvole se izdaje poreska kartica i licni broj.Tada je moguce iznajmiti stan jer treba da potpises ugovor o izdavanju stana gde se navodi tvoj licni broj.Obicno su se nasim masinskim inzenjerima ovde u Norge kad je konkretno ta situacija stana u pitanju nalazili njihovi poslodavci "pri ruci" i nalazili neko resenje...neznam sta si ti dogovorio sa tvojim poslodavcem ali tek tako da dodjes i iznajmis stan nece moci jer nemas licni broj.Obrada slucaja mesec-dva tada se izdaje dozvola,i plus mesec nakon toga za dobijanje kartice poreske i licnog broja...sa dobrom srecom ako se skrati period sve ovo ces imati na mestu za minimum dva meseca.Imas pravo rada dok cekas na dokumenta i to u policiji se jasno navede pri predaji dokumentacije.Kljucna problematika je stan?Vidi da li poslodavac moze da ti pomogne u tome u tih prvih 2 meseca dok ne sredis dokumenta.
  Ali naruci sada odmah taj prvi termin i kupi karte za taj termin za Novesku.Usput obavesti poslodavca mejlom o problematici stana,da cujes kakvo je resenje moguce naci po tom pitanju...jer i za sobu i za stan ti treba licni broj ali mozda oni imaju nekoga ko bi ti izasao u susret za to prvo vreme bez toga a oni kao firma bili garant...
  Cestitam na poslu i zelim svako dobro.
  Pozdrav!
  odgovoreno Dec 14, 2012 od Mirjana Savicic (10,540 poena)