Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  38,573 članova

  Sta je to licenca a sta autorizacija?

  0 glasa
  pitano Jul 1, 2012 od Mirjana Savicic (10,540 poena)

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  1 Odgovor

  0 glasa
  U norveskom obrazovnom sistemu potpuno priznavanje diplome znaci dobiti AUTORIZACIJU.To znaci da je vas nastavni plan studija/srednje skole itd.u potpunosti ili sa malom ne toliko znacajnom razlikom usaglasen sa norveskom diplomom iste struke.Autorizacija nije vremenski ogranicena,dozivotna je tj.do 75.-te godine zivota.
  LICENCA-je stepen ispod autorizacije,i znaci da postoje zahtevi koje morate da ispunite kako biste dobili autorizaciju.Licenca vam ne dozvoljava samostalan rad kao autorizacija,i vremenski je ogranicena.
  odgovoreno Jul 1, 2012 od Mirjana Savicic (10,540 poena)
  Ukoliko zelim da podnesem zahtev za skilled worker radnu dozvolu, a moje zanimanje se ne nalazi na NOKUTovoj List of regulated professions, da li to znaci da za pomenutu radnu dozvolu nije potrebno da diplomu saljem na autorizaciju/licenciranje?
  A da pri tom imam ugovor od strane poslodavca koji ova radna dozvola trazi.. Hvala...
  Na udi.no pise da ako si na listi onda ti treba. Ako ne pise da ti treba iz nekog drugog razloga, onda ti ne treba.

  https://www.udi.no/en/want-to-apply/work-immigration/skilled-workers/?c=srb#link-816
  Special requirements

  If you are going to work in an occupation for which recognition or authorisation is required (external website), you must have such recognition or authorisation. Health personnel, for example, must enclose an authorisation or licence from the Norwegian Directorate of Health (external website).