Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  38,573 članova

  kako produziti autorizaciju diplome hjelpeplejera?

  0 glasa
  Imala sam autorizovanu diplomu hjelpeplejara i radila sam taj posao,zbog bolesti u porodici morala sam da prekinem sa radom i u medju vremenu mi je istekla autorizacija i nisam bila u mogucnosti da je produzim.Koji put je sad ponovo do autorizacije iste.Imam pasos iz EU sto sam cula da sad nemoram da polazem nsjunalfag nego samo da trazim autorizaciju.Hvala unapred!
  pitano Dec 16, 2012 od orhideja (180 poena)

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  2 Odgovora

  0 glasa
  Postovana,

  Od 2010.-te godine se cak i onima koji nemaju pasos EU dakle nama iz Srbije izdavala autorizacija sa rokom vazenja do 75.-te godine zivota.Nije se polagao nasjonalfag,vec se dobijalo direktno.E sada,kako se menjaju pravila tako se ranije polagao nasjonalfag,to sam cula ali to vise nije na snazi.Dakle,autorizacije sada nisu vremenski ogranicene i izdaju se sa vazenjem do gore pomenute godine.
  Ono sto ja tebi mogu da preporucim s obzirom da kazes da ti je autorizacija vremenski ogranicena,jeste da posaljes tu kopiju svoje autorizacije sa zahtevom za produzenje u SAK.Potrebno je da lepo objasnis slucaj kao sto to rade ljudi koji dobiju licencu za sykepleier-a pa je produzavaju.U tom slucaju nisu trazili placanje takse koja sada iznosi 1430 kruna.Dakle,kopija diplome,kopija pasosa i ostala dokumenta(koja pisu na njihovom sajtu,sigurnosti radi je bolje poslati,kao da sada prvi put trazis),jer na taj nacin ces ustedeti na vremenu)ali prvo procitaj na sajtu i takvu dokumentaciju posalji na adresu SAK-a.
  Ne bi trebalo da imas bilo kakav problem,i trebalo bi da ti se produzi bez problema tj.da dobijes kao i svi ostali do 75-te godine.
  Da li ce ti traziti placanje te takse ili ne,tesko je proceniti,mada ne bi trebali jer je autorizacija vec izadata rec je o produzenju.
  Sroci pismo na norveskom/engleskom tj.molbu i posalji to sa ostalim dokumentima.
  Ovde imas objasnjenje kako se iz hjelpepleier zvanja preslo na helsefagarbeider od strane SAFH,sada SAK:
  Link:
  http://www.sak.no/sites/SAK/yrkesgruppe/Sider/hjelpepleier.aspx#.UM-wBOSZQXg
  Dakle,pise ako nemas autorizaciju da placas taksu...a ti je imas.
  Posalji dokumenta njima.
  Link:
  http://www.sak.no/sites/SAK/yrkesgruppe/Sider/helsefagarbeider.aspx#.UM-wveSZQXg
  Oni ce ti to produziti samo moras im se obratiti i obrazloziti slucaj!
  Srdacan pozdrav!
  odgovoreno Dec 17, 2012 od Mirjana Savicic (10,540 poena)
  0 glasa
  Moras ponovo da platis taksu,znam iz licnog iskustva,1430 kruna,iako je obnova.
  odgovoreno Dec 19, 2012 od bojan (140 poena)