Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  39,041 članova

  Kako najkvalitetnije (i odakle) poceti sa ucenjem Norveskog jezika?

  0 glasa
  pitano Dec 18, 2012 od dakipro (28,610 poena)
  SVIDJA MI SE OVO PISANJE O UCENJU JEZIKA,IMA ISTINE.POZZZ

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  1 Odgovor

  0 glasa
  Kako uciti,sta prvo uciti,na sta obratiti paznju?

  -Prvo uzeti nekog profesora/ili skolu za taj prvi nivo jer tu se stvara baza(ucenje gramatike).Vazno je stvoriti jaku i pravilnu bazu kako bi kasnije imao na sta nadogradjivati i koristio te naucene reci na pravilan nacin a ne kao tarzan.To je bitno.Opet bez obzira sto je taj prvi nivo jako puno gramaticki nivo,uvek se ima ucenje reci...e tu radi samostalno i siri listu sto vise mozes.Niko te ne sprecava da iz recnika ucis reci kuci sam,i sto vise ih probas sastavljati.Nema veze sto su to u pocetku mali kratki sastavi,dve recenice-dve...sutra ce biti tri,pa cetiri i tako se gradi komunikacija...nakon lekcija se uvek ima neki sastav...
  Onaj ko samo radi na gramatici a izbegava sastave,ne pomaze sebi nikako.Prvo na testu ima sastav,a kao drugo sebi otezava drugi nivo koji je cisto komunikacijski.
  -Na drugom nivou koji je prilicno komunikacijski,kuci pored skole/rada sa profesorom ukljucis citanje novisnkih clanaka:
  http://www.aftenposten.no/ (kao kod nas vecernje novosti)
  http://www.dagbladet.no/
  http://www.vg.no/
  http://www.seher.no/ (ovo je kao kod nas story ili gloria)

  Dakle,uzmes neki tekst i muci se ali prevedi ga,razumi ga,u pocetku je tesko ali ide posle sve lakse i lakse ako ulozis vreme.Tu u tekstu upoznas koliko mnogo slozenica i slaganja ima norveski,a i te kako si prosirio fond reci.
  To onako kao "extra posao".Sastave koje sebi zadajes ne treba vise da budu na nivou "Moja familija"...ili "Pada sneg zimi"...vec malo kompilkovanije teme...Polazes drugi nivo ili ides kod profesora koji svakako treba bez obzira sto je privatan da ti da neki test...

  -Treci nivo(e sada,ko ima para treba da ide u skolu i koristi usluge profesora)ali ko nema...vec ima prilicnu osnovu da radi potpuno sam.To je nivo gde se moras daleko vise baviti delom videa i zive norveske reci...na internetu nadji snimke razne iz raznih emisja na you tube ima toliko materijala.To je faza kada uvo treba da se navikne na jezik,bez obzira sto ste i dalje u svojoj domovini,ali sto je vise moguce...Slusati,slusati slusati stalno...i sve isto gore opisano produbljivati:
  Sve sledece sajtove iscitati:
  http://nokut.no/
  http://www.sak.no/sites/SAK/Sider/default.aspx
  http://www.folkeuniversitetet.no/
  http://www.udi.no/
  http://www.finn.no/jobb/
  http://www.norwegian.no/

  I iscitati ih tako da si apsolutno upoznat sa svim i plus koriste svi ovaj forum.
  Gledaj ako ikako mozes da se prijavis za polaganje NP3.Znacice ti jako puno.
  Link:
  http://www.folkeuniversitetet.no/norsk-spraktest/side-id-10068/

  Nakon sto se intenzivno i temeljno bavis svim ovim gore navedenim,dakle ovom problematikom kombinacijom ucenja jezika i poznavanja pravila...uspeh nece izostati.
  Ali ne mozes da preskocis nesto zato sto ti se to ne radi...odlucio si da udjes u ovu pricu,guraj je sada napred sa obe noge i ruke.

  Jedan citat prikladan ovom postu:
  «Ja nisam tako pametan kako drugi misle, ja se samo duže zadržavam nad problemom», rekao je Ajnštajn.
  odgovoreno Dec 18, 2012 od Mirjana Savicic (10,540 poena)
  Dakle,studiozan rad na jeziku bi trebao uzeti godinu dana rada pre dolaska u Norvesku.To je ono sto je potrebno.Moj najveci akcenat je da se prvi nivo radi ne samostalno kako bi se stvorila dobra baza gramaticka i kako se ne bi kasnije govorio jezik sa puno reci ali sa losom upotrebom jer ste samostalno radili gramatiku.Kasnije je daleko lakse nadogradjivati.na internetu postoji mnogo sadrzaja za ucenje jezika i to ostavljam ljudima koji sada krecu u tu potragu jer meni je jezik na prilicno dobrom nivou sada,medjutim obratite paznju na taj pocetak gramaticki da se lepo slegne pa onda nadogradjujte na to.A to je posao koji traje ceo zivot,sigurna sam.Vladati stranim jezikom je zivotni posao.Hm...ko ce ga znati mozda pocnemo da stavljamo lekcije ovde tj.samo objasnjenje gramatike za one koji ne znaju jezik a nemaju dovoljno finansijskih sredstava da plate skolu/profesora.Videcemo,to zahteva strpljenje i vreme...ali ideja postoji.Sad se rodila,upravo...na ovo dakiprovo pitanje!!!