Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  38,573 članova

  Sta je to PERSONNUMMER a sta D-NUMMER?

  0 glasa
  pitano Jul 1, 2012 od Mirjana Savicic (10,540 poena)

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  2 Odgovora

  +1 glas
  Kod nas u Srbiji svi gradjani imaju JMBG.Neka to bude polazna tacka u objasnjenju/odgovoru ovog pitanja.
  U Norveskoj,gradjani imaju personnummer ili d-nummer.
  D-nummer je privremeni broj koji dobijaju oni koji dolaze da rade u Norvesku a imaju ugovor o radu kraci od 6 meseci.Taj broj pocinje sa brojem koji nije vasa prva cifra rodjenja,npr.rodjeni ste 18.05.,nece vam poceti broj sa 1 kao sto bi trebalo vec sa nekom drugom cifrom.Normalno mozete otvoriti racun u banci,ali npr.ne mozete kupiti nista sto ide na mesecnu pretplatu,kao sto je telefon na pretplatu itd.Dakle,ugovor kraci od 6 meseci i dobijate taj broj.
  Pravi broj,tj.personnummer ima 11 cifara i pocinje vasim datumom rodjenja.Da biste to dobili ugovor o radu mora da vam je na 6 meseci i duze.Tada imate mogucnost da kupujete na pretplatu ono sto niste mogli npr.sa privremenim brojem.
  I na osnovu jednog i drugog cete bez problema dobiti poresku karticu,otvoriti bankovni racun,dobiti Visa karticu u banci i slicno.Ipak,svi tezimo dobijanju stalnog norveskog broja i duzeg ugovora o radu.
  odgovoreno Jul 1, 2012 od Mirjana Savicic (10,540 poena)
  Bankovni racun uz D-number je najcesce (barem u dnb) onaj osnovni, bez vize sa slikom i bez svih fancy paketa koje banka nudi.
  Ali je dacno, to je ipak i dalje  racun u banci, viza kartica koja regularno funkcionise i plata moze nesmetano da se prima sa D numberom
  0 glasa
  D-numer se takodje dobija kada se izda tzv "Early Employment scheme", odnosno potvrda iz policije da se moze odmah poceti sa radom iako su vam papiri jos uvek u imigracionom i dok se vas slucaj jos uvek razmatra.
  odgovoreno Jul 1, 2012 od dakipro (28,610 poena)