Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  38,064 članova

  Kako do posla u IT sektoru u Norveskoj?

  0 glasa
  Razumem da moja diploma iz IT sektora (jednogodisnje skolovanje u specijalizovanoj akademiji plus sertifikat) moraju da se poklope sa opisom posla koji bih obavljao da bih dobio radnu dozvolu. E sad, znaci li to da bih morao prvo da odem u Norvesku da tamo trazim posao pa onda sa nekakvim ugovorom o zaposlenju trazim radnu dozvolu u policiji? Kakva su vasa iskustva sa apliciranjem odavde za neki posao a da ponudu za taj posao eventualno dobijem u Srbiji (kako bih se naravno osigurao)? Kakvi su mi uopste izgledi da dobijem posao kao Java programer/developer? Nemam radnog iskustva na ovim poslovima ali bih mogao da dobijem reference od prethodnih/sadasnjih poslodavaca da sam kod njih radio bas to, jedno 4-6 godina. Engleski mi je odlican, advanced level a spreman sam i da ucim norveski i to onako temeljno. Kolika je potraznja za Java programerima u Norveskoj, koji grad je mozda najbolji za ovo i kolike su mi sanse da relativno brzo dobijem neki posao u struci? Hvala.
  pitano Jan 9, 2013 od Creating Visibility (120 poena)

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  1 Odgovor

  0 glasa
  Za pravila oko dobijanja dozvole je pisano i odgovarano vec pa koristi pretragu na samom vrhu stranice.
  Za trazenje posla u IT sektoru, gde i kako, takodje je pisano, direktan link je ovde
  http://www.onorveskoj.com/567/posao-u-it-ili-web-dizajn
  Uglavnom se trazi "java" na finn.no i dobije se neka ideja o potraznji kadrova.

  Ja ti mogu reci da sam ja iz srbije slao CVje za PHP programera, bio pozvan na interview, i prvu i drugu rundu intervjua sam imao preko skajpa mada je bilo price da odem za Norvesku i da se vidim sa ljudima uzivo, ali se to malo oduzilo pa smo se videli preko skajpa oba puta. Dobio sam posao, preselio se, predao za papire i poceo da radim.

  Jedna stvar mi zapada za oko, ako dobro razumem napisano, nemas iskustva kao Java programer a napisao bi da si senior sa 4-6 godina?
  Ako je to tako, mene vise brine sta ces raditi kad dobijes posao, jer sigurno i sam znas da se Java programiranje ne moze nauciti noc pred interview, a na drugoj rundi (mozda cak i u prvoj) obicno imas neki mini test iz struke koji je osmisljen upravo da otkrije ko je na kom nivou znanja, da li neko dodaje u cv ili ne. Najgora situacija koju ja zamisljam je da prodjes interview, dobijes posao, zajmis se gomilu kinte da dodjes, pljunes masne pare za stan i namestaj i zivot, krenes da radis i naravno da ce posle dve nedelje poslodavac uvideti koliko u stvari prakticnog iskustva imas, i normalno da ti nece dati produzetak ugovora, odnosno neces proci probni rad.I onda si puko 4-6.000 evra na kirije, depozit, letove, pripreme i sl...

  Ako si pak mislio da krenes kao junior bez iskustva, a reference prilozio imigracionom uz ostale papire da bi ti pokrili skolovanje to je onda druga stvar... To mozda i moze da prodje.
  odgovoreno Jan 9, 2013 od dakipro (28,610 poena)
  Hvala na odgovoru. Nisam najbolje razumeo ovaj deo "da bi ti pokrili skolovanje", na kakvo pokrivanje skolarine mislis?
  Ne skolarinu, mislio sam da ti potkrepe skolovanje pored diplome, kao dokumenta koja potkrepljuju da si skilled za taj posao
  Odlicno, hvala!