Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  38,585 članova

  mogucnost legalnog rada vecine poslova - brak sa norvezankom

  0 glasa
  Znam da srpski drzavljanin moze da se zaposli u Norveskoj ako ima ponudu za posao i diplomu u skladu posla na kojem ce da radi.

  Interesuje me ako se srpski drzavljanin venca sa norveskim drzavljaninom, da li mu i tada treba diploma za posao koji bi hteo da radi, ili u tom slucaju moze i bez diplome da radi razne poslove, npr. kao: pekar, frizer, zidar, masinbravar itd...
  pitano May 2, 2013 od koni (240 poena)
  izmenjeno May 3, 2013 od dakipro

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  2 Odgovora

  0 glasa
  Ako se vencas norveskom drzavljankom (drzavljaninom) dobijas ne samo radnu dozvolu vec kompletno norvesko drzavljanstvo (proveri uslove za vremenski period i sl) tako da mozes da radis koji god posao hoces od prvog dana i imas odmah sve ostale povoljnosti od socijalnog i sl
  odgovoreno May 3, 2013 od dakipro (28,610 poena)
  0 glasa
  Hm...
  Vidi moja cimerka bivsa je udata za Norvezanina.Dakle,ti ne dobijas automatski drzavljanstvo samo zato sto si se vencao/vencala sa norveskim drzavljaninom.Na to cekas 3 godine.Dozvolu za rad i boravak imas automatski.Pravila za jezik su ista,moras ga uciti.Za one profesije gde se trazi diploma moras je imati,kao sto je zdravstvo,masinbravar,pekar,frizer i slicno su zanimanja regulisana sa fagbrevom i to ti poslodavac trazi.Udaja za norveskog drzavljanina ili nas pripoj porodice su jako slicne stvari.Slicna prava.Jedina razlika je sto sa udajom za norveskog drzavljanina mozes stici drzavljanstvo za 3 godine a u slucaju pripoja porodice za 7 godina.
  Sve ostalo je isto.Ne moras spajati svoju diplomu koju vec imas iz Srbije sa poslom koji radis,dakle mozes da beres maline iako si inzenjer ali ako hoces da radis kao inzenjer za to ti treba diploma koju ce NOKUT da prizna.Tamo gde ti traze fagbrev,moras ga pokazati.Ne pomaze da kazes ali ja sam se ozenio/udala za norv.drzavljanina.
  Zd.osiguranje imaju svi koji rade ili su dosli na pripoj porodice ili se ozenili za norv.drzavljanina.Sistem ove zemlje je takav da svi imaju zd.osiguranje.
  Pozdrav!
  odgovoreno May 3, 2013 od Mirjana Savicic (10,540 poena)