Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija


Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  39,129 članova

  Sta je to EGENMELDING a sta SYKEMELDING?

  0 glasa
  pitano Jul 2, 2012 od Mirjana Savicic (10,540 poena)

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  1 Odgovor

  0 glasa
  U norveskom sistemu postoji pravilo odsustva sa posla usled bolesti a da niste u obavezi da dostavljate pismenu potvrdu od lekara za to.To se zove EGENMELDING.Imate pravo da koristite 28 kalendarskih dana tokom cele godine u ove svrhe.Ipak nekih pravila se morate pridrzavati a to je:Vezanih dana mozete imati najvise 8 u nizu.Pauza izmedju dva koriscenja egenmelding-a mora biti 16 dana.Da biste imali pravo na egenmelding dane,morate prvo biti zaposleni kod poslodavca 2 meseca.Nakon ta dva meseca od pocetka vaseg ugovora o radu,sticete to pravo.U suprotnom,bice vam odbijeno od plate ako koristite te dane a da ste zaposleni krace od 2 meseca.Ukoliko vam je dete bolesno,imate pravo da koristite 3 slobodna dana.Imate dodatna prava ako ste samohran roditelj/jedno ili dvoje dece.Za jedno dete 20 dana,a za dvoje dece 30 dana.Ovo vazi samo i jedino ako ste samohran staratelj.Starost dece,tj.uzrast se racuna ispod 12 godina kao i za one koji imaju hronicne bolesti/ili poremecaje u razvoju gde je granica povecana na 18 godina.
  U obavezi ste da popunite egenmelding semu i da je predate svom poslodavcu kako vam ti dani za koje ste bili odsutni sa posla ne bi bili odbijeni od plate.
  SYKEMELDING-To znaci bolovanje i imate pismenu potvrdu od lekara za to.Vas poslodavac placa odsustva do 16 dana a preko 16 dana placa NAV.Postojalo je ranije,sve do prosle godine aktivno bolovanje kada zapravo vi dolazite na posao ali radite lakse poslove ili tzv.ogranicene poslove.Ukinuto je odlukom NAV-a i sada se postuje pravilo da nema aktivnog bolovanja osim ako lekar u nekim posebnim situacijama zahteva to.
  odgovoreno Jul 2, 2012 od Mirjana Savicic (10,540 poena)
  Vezano za EGENMELDING iliti samo dijagnozovano bolovanje.
  Sad gledam u brosuri "New in norway" koju sam pokupio u Tax officu, i tu pise ovako:
  - generalno pravilo je da se ovo bolovanje moze koristiti do 3 dana u nizu, i ukupno cetiri puta u rasponu od 12 meseci. Za sve preko 3 dana mora potvrda od lekara. Takodje pise da pravila za uzimanje ovog bolovanja zavise od preduzeca do preduzeca i da treba proveriti sa poslodavcem sta i kako.
  Brosura je 2012 edicija, ali mozda je nesto menjano a nije tako vise u brosuri?
  Jel mozes da proveris ovaj info od 8 dana u nizu pls?
  Pazi,drzavna sluzba i privatni sektor su UVEK i SVUDA dve razlicite stvari.Opste je poznato "plivanje kroz pravila administracije u No",pa tako i ovde.Ali nigde u zakonu NEMAS da to koristis samo 4 puta godisnje.Pravilo i to zakonsko kaze da izmedju dva koriscenja egenmelding-a,mora da prodje 16 dana.To je zakonsko pravilo.
  E sad,ima nesto sto se zove IA BEDRIFT!
  Svi poslodavci koji su potpisali IA bedrift imaju bolje uslove(to je 95% drzavnog sektora i neki deo privatnog sektora,ali nizi naravno),kaze 8 dana u nizu mozes da koristis,i ukupno 28 dana godisnje.Dakle IA BEDRIFT je tim ugovorom napravio veliki ustupak za radnike.Medjutim najcesce se koristi 3 dana u nizu jer na taj nacin stedis te dane jer godina je duga,i tako imas mogucnost koriscenja istih tokom 52 nedelje...Ali poslodavci u privatnom sektoru imaju cesto interna pravila,i oni ih licno namecu radnicima.Ovde sada dolazimo do one upotrebe sindikata i detaljnog citanja zakona i postovanja istih.
  Dakle,konacan odgovor ostaje isti kao sto sam navela u prethodnom postu,i proveren je uz napomenu da su dve stvari zakoni u drzavnoj praksi i privatnoj,jer u privatnoj praksi ce se poslodavac truditi na sve nacine da izbegne postovanje pravila egenmelding-a.
  To je diplomatija kada se u brosuri napise da to pravilo zavisi od poslodavca do poslodavca,zna se sta pise u zakonu i koji su to poslodavci koji su potpisali IA BEDRIFT ugovor.