Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  39,065 članova

  Da li je informatičarima bitno radno iskustvo u srpskoj radnoj knjižici kao uslov za pronalaženje posla u Norveškoj?

  0 glasa
  Dakle, kao i mnogi u Srbiji, ljudi koji su zaposleni kod privatnika prolaze uglavnom neki probni period koji može da potraje čak i do neverovatnih 8 meseci. Moj slučaj je konkretno da ja imam realnog radnog iskustva nekih 3 godine i 2 meseca, dok je u radnoj knjižici upisano svega 1 godina i 8 meseci. Da li je presudan radni staž koji je upisan u knjižici za ljude koji nisu medicinari, ili je norveškim poslodavcima merodavno samo ono što ti zaista znaš bez obzira da li ti je u knjižici upisano 3 ili  6 godina radnog staža (što je i logično, ali ajd da pitam) :)
  pitano Jul 2, 2012 od cikakosta (370 poena)

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  1 Odgovor

  +1 glas
   
  Najbolji odgovor
  Po mom ličnom iskustvu kao programera nije bilo bitno šta piše u radnoj knjižici već kako sam se pokazao na interviewu i šta mi je pisalo u CV-u i propratnom pismu. Radnu knjižicu niko nije nigde spomenuo i mislim da ekvivalent tome u Norveškoj ne postoji. A novom poslodavcu je najbitnije bilo šta ja umem da radim.

  Ali mi je bilo bitno sta pise u preporuci prethodnog poslodavca jer je to skoro pa jedini dokumenat (uz CV) koji imigracionom "dokazuje" da sam skilled worker, pošto imam samo srednju školu kao elektrotehničar računara.
  A to kazem jer znam čoveka kome poslodavac nije hteo da napiše u preporuci da je radio realan period vec samo ono sto mu je prijavljeno u knjižici, slično kao i u tvom slučaju. Tako da njemu u preporuci piše da je volontirao 8 meseci i posle toga radio godinu i 8 meseci (mislim da su brojke skoro pa iste kao i kod tebe). I dobio je Early Employment scheme na osnovu toga, još uvek čeka regularnu dozvolu iz imigracionog.
  odgovoreno Jul 2, 2012 od dakipro (28,610 poena)
  izmenjeno Jul 26, 2012 od cikakosta