Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  39,041 članova

  OVERTID - sta je to ?

  +1 glas
  pitano Jul 2, 2012 od Mirjana Savicic (10,540 poena)

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  1 Odgovor

  0 glasa
  Overtid je norveska rec za prekovremeni rad.Po norveskom zakonu imate pravo da radite svaki drugi mesec po 25 sati prekovremenog rada ali ne vise od 200 sati godisnje.To kaze zakon.Medjutim,realnost i stvarno trziste rada kazu da se taj zakon mnogo krsi usled nemanja dovoljnog broja radne snage.Imate prekovremeni rad koji je placen sa 50% i sa 100%,kao i diferencijalni overtid kojem je umanjena cena sata ali tada dobijate i u timebank te odradjene sate pa mozete kasnije da to koristite kao slobodno a plus ste dobili i neki deo zarade.
  Kada radite 100% stilling-i dosli ste na posao na vas slobodan dan tada vam je svaki sat placen sa 100%,dok ako produzavate smenu istog dana tada su vam prva 4 sata placena sa 50% a preostali sati radnog vremena sa 100%.
  Za overtid se skida porez prema procentu a ne prema tabeli.Ipak najsigurnije i najbezbednije je reci poslodavcu da sto se overtida tice se skida automatski 45-50%,jer na taj nacin ne rizikujete mogucnost restskatt-a,tj.doplate poreza kada vam dodje selvangivelsen.
  O restskatt-u i pravilima procitati pod pitanjem koje je za to predvidjeno!
  Nedeljno radnici imaju 35,5 sati,38 sati ili 40 sati zavisi koja je bransa u pitanju.Preko ovih satnica sve je overtid,ako i ukjljucujuci pravila gore navedena.
  odgovoreno Jul 2, 2012 od Mirjana Savicic (10,540 poena)