Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  39,129 članova

  Da li da zubni tehnicari i stomatolozi zaborave odlazak u Norvesku?

  0 glasa
  Citajuci ovaj forum dolazim do zakljucka da je za zubne tehnicare i stomatologe posao u Norveskoj nemoguca misija,jer ni jedna od ovih diploma  u startu nije priznata.
  Koje je korake u ovom slucaju najbolje povuci:
  -da li se naoruzati strpljenjem i kod kuce uciti jezik i spremati se za polaganje razlike predmeta i svega sto slijedi?
  -da li pokusati prvo sa diplomom srednje skole(mozda proces priznavanja krace traje)pa onda u Norveskoj pokrenuti postupak za priznavanje diplome stomatologa?
  -ili mozda neka prekvalifikacija srednjeg obrazovanja npr.  u opsti smjer
  DA LI POSTOJI IKAKVO RESENJE?
  pitano May 22, 2013 od Bojan M. (160 poena)

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  2 Odgovora

  0 glasa
  Prekvalifikacija srednje skole u opsti smer - potez jedan ali ponavljam SAK radi neke izmene od jeseni pa je bolje sacekati da se vidi sta ce biti.Nista lepo naravno...stezu obruce ali imati autorizaciju za helsefaga kao ulaz pa onda krenuti u realizaciju projekta priznavanja diplome...od nekih 5-8 godina...
  Nazalost zeznuto je a za jezik svakako krenuti odmah sa ucenjem jer za realizaciju stomatoloske diplome trazi se Bergen test,najvisi nivo...
  odgovoreno Jun 10, 2013 od Mirjana Savicic (10,540 poena)
  Mirjana,mnogo ti hvala na odrovorima,kao i na razumijevanju.Zaista se trudiš da predočiš ljudima realno stanje stvari.Htio bih samo još ovo da te pitam-Znači ja mogu tražiti autorizaciju helsefaga,i ako nemam opsti smjer?I sta mislis,da li je to sigurnije odraditi samostalno (preko interneta),ili preko ljudi(konkterno u Crnoj Gori) koji imaju neke kontakte u Norveškoj i  za to uzimaju duplo više novca.
  Pa mozes ali ako se PREKVALIFIKUJES.Kada to ucinis imaces opsti smer.Medjutim,SAK radi neke izmene u priznavanju koje stupaju na snagu od jeseni.Sacekaj do jeseni da vidimo kako ce ici.
  Druze...nema ovde preko nekih ljudi...zaboravi rec "veza".To i jeste dobra strana Norge...ili nekada losa :) Niko ne moze tebi da zavrsi autorizaciju tako sto poznaje nekoga vec za to postoji predvidjena ustanova a zove se SAK.Mozes da mi verujes a i ne moras.
  Srdacan pozdrav!
  Hvala.Srdačan pozdrav i tebi.
  0 glasa
  I ja sam stekla takav utisak, ali na srecu naravno da je moguce. Ogovor o tome sta su priznali od skole moras da sacekas nekad i godinu dana. Uslov da upises pripremni kurs za polaganje drzavnog ispita je da znas dobro jezik i polozis ispit B2. A za dalje evo prilazem link : http://www.folkeuniversitetet.no/oslo/nasjonale-fag-for-leger-tannleger-og-helsefagarbeidere-oslo/kurs-id-92582/
  odgovoreno Aug 11, 2013 od Jelena Latinovic (140 poena)