Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  38,064 članova

  Kako do posla frizera u Norveskoj?

  0 glasa
  Postovani,
  moj suprug je frizer i ima radno iskustvo 8 godina. Ima zavrsenu Akademiju Panjkovic i srednju skolu za frizera (privatnu). Da li norvezani priznaju nasu diplomu frizera i da li se treba traziti autorizacija za nju? Mora li on raditi 2 god.kao ucenik i da li tada prima platu? Kakav je uopste postupak za posao frizera? Moze li se na osnovu toga dobiti radna viza?
  Hvala unaprijed...
  Pozdrav.
  pitano Jun 11, 2013 od myrjanyca (280 poena)

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  1 Odgovor

  0 glasa
  Ne treba autorizacija.To je zanimanje regulisano fagbrev-om ali u sustini slicno mu dodje.Ono sto ja znam iz prakse jeste da je tu vazno znati jezik,i obicno su ljudi na osnovu pripoja porodice radili taj posao.Dakle supruznik drugi je nosilac vize a ta druga osoba(supruznik) dodje na pripoj i radi svoj posao.Ode se u salone i direktno na upit,treba li im radnika,znanje jezika vrlo znacajno i tu takodje postoje iscepkani polozaji da se radi npr.30%-50%-90% itd...ako nisi nosilac vize onda moras imati 80%...E sada nemas neku ustanovu kojoj bi slala tu diplomu na priznavanje...prevede se diploma na engleski to svakako...Kazem u praksi znam nekoliko slucajeva ali nisu nosioci vize vec su dosli na pripoj naucili jezik i rade...nisu priznavali diplomu po ustanovama vec samo pokazazali poslodavcu...
  Pozdrav!
  odgovoreno Jun 12, 2013 od Mirjana Savicic (10,540 poena)
  On bi ipak dosao preko spajanja porodice, pa trazio posao. A da li ste upoznati sa tim, da li bi on morao da radi 2 godine kao ucenik(da li to kod njih stoji u zakonu), ili je to individualno od poslodavca do poslodavca? Hvala na odovoru.
  Ne to nije zakonom regulisano u tom smislu da svako dobija to mesto po pravilu.Ne,to ne.To zavisi od poslodavca do poslodavca.Diploma se prevede na engleski nauci se jezik,ode se u salone i trazi se posao,pita se moze li se za pocetak dobiti tzv.læring plass pa se vidi da li poslodavac to hoce ili nece.
  Pozdrav!