Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  39,011 članova

  Sta je to FERIEPENGER ?

  +1 glas
  pitano Jul 2, 2012 od Mirjana Savicic (10,540 poena)

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  1 Odgovor

  0 glasa
  Norveska drzava ima jedno pravilo za svoje zaposlene a to je da svakog juna svake godine se uplacuje FERIEPENGER na racun zaposlenih ali se skida stalna mesecna plata.Feriepenger je 12% od vase ukupne proslogodisnje bruto zarade.Na to ne placate porez,tj.juna meseca ne placate porez na feriepenger.Feriepenger je moguce traziti od poslodavca i da se isplati ranije.Ukoliko je rec o istoj kalendarskoj godini (od januara do juna,taj period) ne placate porez ali ako trazite da vam se isplati pre,recimo decembar itd.oporezuje se.Zaposleni koji imaju preko 60 godina starosti dobijaju feriepenger ali 14,3% od ukupne bruto zarade za proteklu godinu.Napominjem,feriepenger ne ulazi u vasu sumu bruto zarade za datu godinu,dakle ako vam je plata planirana 400.000 za tu godinu,taj novac koji dobijete u junu nece povecati taj iznos.Pravo na feriepenger imaju svi zaposleni.
  Samo u junu i skida se stalna plata kako biste dobili feriepenger,tice se svih zaposlenih u Norveskoj.
  To je jedna fantasticna odredba jer vi u junu dobijate fakticki dosta vise novca nego sto bi bila vasa plata stalna za taj mesec ali ne treba na to gledati kao na neznam kakav poklon drzave,jer to nije poklon.Vi na svoju celokupnu platu godisnju platite jako dobar porez i skinu vam tu junsku platu.Dakle,povoljno jeste i super je ali necemo preterivati u hvaljenju drzave.Budimo realni pa recimo da je to dosta i prilicno korisno.
  odgovoreno Jul 2, 2012 od Mirjana Savicic (10,540 poena)