Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija


Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  38,064 članova

  Norskprøve3 og B1

  0 glasa
  Sta je norskprøve3 a sta B1?Koja je razlika,i ima li uopste razlike?Ja sam polagala B1 pa me zanima da li je to isto kao norskprøve3?
  Hvala unaprijed
  pitano Jul 4, 2013 od jelenamobil (160 poena)
  Koliko ja rayuumem Norskprøve je standardizovana provera test samo Norveškog jezika u Norge, dok je B1 inostrani standard za srednji nivo znanja svih jezika...
  Otprilike sa položenim NP3 ste na nivou B1.
  :-)

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  1 Odgovor

  0 glasa
  Ako me neko ispravi obrisacu moj odgovor, koliko ja znam B1 je nivo jezika koji se uci, A1 i A2 su recimo cela knjiga På Veg a B nivo obicno bude Stein på Stein. To sto polozis neki nivo u skoli znaci samo tebi i skoli kao merilo tvog znanja, retko kad nesto vise od toga.

  Norskprøve3 je sa druge strane zvanican "sertifikat" odnosno test priznat od strane Norveske drzave koji dokazuje da je Norveska drzava zvanicno priznala tvoje poznavanje jezika. Da ne kazem da je NP3 "mala matura" norveskog jezika.

  Nadam se da ce me neko ispraviti ako gresim
  odgovoreno Jul 4, 2013 od dakipro (28,610 poena)
  Svaka ti je druze na mestu :) bas tako...A2 nivo odgovara NP2 dok B1 nivo odgovara NP3 a Bergen test je B2 ili C1 sto je najvisa ocena.Medjutim polaganje B1 nivoa kod nas u bilo kojoj skoli nije kompletno...jer nema lytteprøve tj.deo slusanja...imas lytteprøve,leseprøve i skriftlig produksjon na testu u Norveskoj.Po nasim skolama ne rade lytteprøve,barem nisu radili kada sam ja pre 4 godine isla.Ali na NP3 u Norveskoj nemas gramaticka pitanja vec kroz sastav se sagledava znanje gramaticko a u nasoj skoli ide i sastav i gramatika...sve u svemu samo je norveski test priznat i za policiju UDI kada predajes za stalnu dozvolu i za Univerzitet ako ti za nesto treba,ili za nasjonalfag itd...Uglavnom nas u skolama jako dobro procesljaju gramaticki,i zato sto se ne radi na lytteprøve (a neznam zasto nije sastavni i obavezni deo testa) tu mozemo biti tanki...ali se savlada kroz zivot ovde...Inace NP3 jer moguce poloziti sa pripremom iz Srbije i to je dosta njih i ucinilo dok se Bergen polaze nakon izvesnog perioda  zivota ovde...Ali Dakipro je super ovo formulisao da je NP3 "mala matura norveskog jezika"...
  Pozdrav!